Hlavní obsah

Téměř polovině velkých čínských měst hrozí záplavy, varuje studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

K příčinám poklesů půdy patří klesající hladina podzemních vod i hmotnost zastavěného území.

Reklama

Skoro polovina velkých čínských měst se potápí, tvrdí vědci. Zastavěné plochy rychle klesají a během příštího století by se mohla čtvrtina pobřežních měst ocitnout pod úrovní hladiny moře.

Článek

Téměř polovina velkých čínských měst je vystavena střednímu až vysokému nebezpečí poklesu půdy. Vzhledem ke stoupání hladiny moří to ohrožuje miliony lidí záplavami.

Autoři studie, která byla v pátek publikována v časopise Science, zjistili, že 45 procent čínské městské půdy klesá rychleji než o tři milimetry za rok, z toho 16 procent o více než 10 milimetrů za rok. Je to způsobeno nejen snižující se hladinou podzemní vody, ale také hmotností zastavěné plochy. Informaci přinesla agentura Reuters.

„I malá část propadající se půdy by mohla v Číně znamenat ohrožení městského života,“ uvedl tým výzkumníků působící na South China Normal University. Půdní poklesy způsobily doposud Číně škody ve výši až 7,5 miliardy jenů, v přepočtu více než jednu miliardu dolarů. Během příštího století by mohla čtvrtina pobřežních měst klesnout pod úroveň hladiny moře, což by ohrozilo miliony lidí.

„Je jasné, že se jedná o problém národního rozsahu, nikoliv o něco, co se děje na jednom nebo dvou místech,“ vyjádřil se k datům Robert Nicholls z Centra pro výzkum klimatické změny na Jihoanglické univerzitě.

O výdajích Číny za přírodní katastrofy si můžete přečíst zde:

Tianjin, město na severu Číny, je jednou z nejhůře postižených aglomerací. Minulý rok musely být 3000 jeho obyvatel po „nenadálé geologické katastrofě“ evakuovány. Jako příčinu propadu výzkumníci odhalili odčerpávání vody a budování geotermálních vrtů. Následky nadměrné těžby zaznamenalo také mnoho čínských uhelných oblastí. Úřady byly nuceny zalít některé šachty betonem, aby půdu zpevnily.

Problém se však netýká jen Číny. Podle studie z letošního ledna je v ohrožení téměř 6,3 milionu čtverečních kilometrů půdy po celém světě. K nejhůře zasaženým zemím se řadí Indonésie – velké části jejího hlavního města Jakarty se nacházejí pod úrovní mořské hladiny. Singapurské studie z roku 2022 uvádí, že se s těmito poklesy potýká 44 velkých pobřežních měst, z nichž 30 je v Asii.

Podle Nichollse by si postižená města měla vzít příklad z Tokia, které se postupně potápělo, dokud nezakázalo čerpání podzemní vody. „Na zmírňování poklesu bychom měli nahlížet vážně, ale nemůžeme jej zastavit. Proto se bavíme i o adaptaci a stavění hrází,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované