Hlavní obsah

Texasem a Oklahomou se prohnala tornáda

Foto: Profimedia.cz

Spojené státy zasáhlo hned několik tornád. Ilustrační foto.

Reklama

Vícero státy na jihu USA se v pátek prohnala tornáda. Nejméně jeden člověk přišel o život, zraněných jsou desítky.

Článek

Až 14 tornád v Texasu, Oklahomě a Arkansasu srovnalo se zemí domy a vyvrátilo stromy. V Oklahomě přišel o život nejméně jeden člověk.

V Texasu místní úředníci v jednom kraji hlásí nejméně dvě desítky zraněných. Informuje o tom agentura AP. Těm, kteří mají poškozené příbytky, nabídly přístřeší kostely.

Živel těžce zasáhl obec Powderly poblíž hranic s Oklahomou a asi 193 kilometrů severovýchodně od Dallasu. Podle šéfky místních dobrovolných hasičů Randi Johnsonové jsou na místě zranění. O mrtvých jí není nic známo, řekla listu The Paris News.

„Bude to trvat dlouho, než se to uklidní, ale komunitu to dalo dohromady,“ uvedla Johnsonová. „Je opravdu srdcervoucí to vidět,“ dodala.

Soudce okresu Lamar Brandon Bell, který je nejvyšším voleným úředníkem v kraji zahrnujícím i Powderly, vyhlásil v oblasti stav katastrofy. To umožní získat federální pomoc a finance. Bell uvedl, že v celém kraji byly zraněny nejméně dvě desítky lidí.

Národní meteorologická služba vydala několik varování před tornádem pro oblast Dallas-Fort Worth až do sousední Oklahomy. Bouřky nyní směřují do Arkansasu a Louisiany.

Tornáda jsou v USA nejčastější na jaře a jejich „druhou sezonou“ je právě podzim.

Reklama

Související témata:

Doporučované