Hlavní obsah

„Temné a ďábelské místo.“ TikTok je po úmrtích dětí terčem kritiky

Foto: pixabay.com

TikTok je na pranýři, že nezablokoval videa s výzvami k „blackout challenge“.

Reklama

Matka zesnulého Archieho Battersbeeho, kterého lékaři po rozhodnutí soudu odpojili od přístrojů, tvrdí, že chlapec původně zkolaboval kvůli výzvě ke škrcení šířené na síti TikTok.

Článek

V sobotu zemřel v londýnské nemocnici dvanáctiletý Archie Battersbee, který byl od dubna v kómatu. Lékaři ho odpojili od přístrojů po rozhodnutí soudu, u kterého se rodiče neúspěšně domáhali, aby chlapcovy životní funkce dál udržovaly přístroje.

Spor mezi rodiči a lékaři o právo ukončit Archieho život sledoval celý svět. Po jeho smrti se znovu více diskutuje o příčině nešťastné události, při které upadl do bezvědomí.

Podle Archieho matky Hollie Danceové její syn zkolaboval poté, co se snažil plnit výzvu „blackout challenge“, která se šířila na čínské sociální síti TikTok. Tato výzva nabádala mladé lidi, aby se cíleně škrtili až do chvíle, kdy omdlí.

„Pokud musí Archie posloužit jako téma, které má oslovit, sedněte si prosím se svými dětmi nad těmito výzvami,“ řekla Archieho matka novinářům. Výzvy označila za „děsivé“.

Smrt britského chlapce nyní rozvířila kritiku vůči TikToku za to, že nechal nebezpečná videa s výzvou volně šířit mezi dětmi.

Zejména britská média připomínají, že TikTok už zažalovalo několik rodičů, jejichž děti podle nich při plnění „blackout challenge“ zemřeli. Například deník Independent cituje na twitteru nejmenovanou matku, která označuje TikTok za „temné a ďábelské místo“.

Zhruba před měsícem podali na TikTok žalobu rodiče Lalani Waltonové z amerického státu Texas, která zemřela jako osmiletá loni 15. července. Podle policie byla její smrt přímým důsledkem výzvy na TikToku, píše se podle britských médií v podání.

Čínskou platformu na začátku července zažalovali také rodiče devítileté Arriani Arroyové z Milwaukee ve Wisconsinu, kterou našel v únoru 2021 její pětiletý bratr bez známky života. Nepomohl jí ani rychlý převoz do nemocnice.

Už v květnu TikTok zažalovala rodina desetileté Nylah Andersonové, která zemřela loni v prosinci, údajně kvůli téže výzvě. Její matka obvinila síť z nedbalosti a prohlásila, že výzva ke škrcení byla algoritmem sítě upřednostňována v posloupnosti příspěvků.

Mluvčí TikToku v reakci na Nylahino úmrtí uvedla, že výzva se mezi lidi zřejmě dostala z jiných zdrojů, ještě před vznikem TikToku, kde podle něj „nikdy nebyla trendem“. Platforma také vyjádřila politování a soustrast se zemřelými.

Faktem je, že výzvy k záměrnému škrcení se šířily už dávno před rozjezdem TikToku v roce 2016. Americká vládní zdravotnická agentura CDC před ní varovala už v roce 2008, kdy napočítala nejméně 82 obětí, nejčastěji ve věku mezi jedenáctým a šestnáctým rokem.

Reklama

Související témata:
Archie Battersbee

Doporučované