Hlavní obsah

„To není sci-fi, ale realita.“ Japonsko ze strachu chystá zbrojení

Záběry z japonské vojenské přehlídky na tamní hlavní armádní základně Camp Asaka severně od Tokia. Účastnil se jí i premiér země Kišida.Video: AP

 

Reklama

Japonsko se chystá na rostoucí čínskou a severokorejskou hrozbu. Premiér Fumio Kišida chce do budoucna posílit obranné i ofenzivní schopnosti své země. Podle odpůrců to ale není v souladu s japonskou ústavou, která se zříká války.

Článek

Japonský premiér Fumio Kišida během své účasti na první vojenské přehlídce od nástupu do funkce znovu vyslovil slib, že kvůli obraně země zváží „všechny možnosti“, včetně získání schopnosti zaútočit na nepřátelskou základnu.

Zavázal se také k tomu, že posílí Sebeobranné složky Japonska, které v zemi nahrazují armádu. Chce tak svou zemi ochránit před rostoucími hrozbami za strany Číny a Severní Koreje.

Kišida uvedl, že bezpečnostní situace v okolí Japonska se rychle mění a „realita je závažnější než kdykoliv předtím“. Poukázal přitom na severokorejské testování balistických raket a čínské budování vojenských sil, které se v regionu čím dál více prosazují.

„Zvážím všechny možnosti, včetně získání takzvané schopnosti útočit na nepřátelskou základnu, abych pokračoval v posilování Sebeobranných složek Japonska, což je potřeba,“ řekl Kišida v projevu ke stovkám příslušníků pozemních Sebeobranných složek Japonska.

Kišida, který je premiérem od října, v sobotu poprvé vystoupil jako vrchní velitel ozbrojených sil. Zúčastnil se přehlídky Sebeobranných složek Japonska, která se konala na hlavní armádní základně Camp Asaka severně od Tokia.

Podle japonského ministerstva obrany se jí účastnilo asi 800 vojáků. V porovnání s minulými přehlídkami vojsk, kterých se účastnilo 4000 vojáků, více než 200 vozidel a desítky bojových letadel, byla sobotní akce výrazně omezena. Důvodem bylo minimalizovaní dopadu na běžnou činnost vojsk, uvedli japonští představitelé.

„Bezpečnostní prostředí kolem Japonska se mění nebývale rychle. Věci, které se děly jen ve sci-fi románech, jsou dnes realitou,“ varoval ve svém projevu Kišida. Dodal, že jeho vláda povede „klidné a realistické“ diskuze, aby určila, co je potřeba k ochraně lidských životů.

Možnost disponovat takzvanou schopností zaútočit na nepřátelskou základnu ale dělí japonskou společnost. Podle odpůrců porušuje japonskou ústavu, která se zříká práva zahájit válku. Veřejnost se navíc po historických zkušenostech k zapojení do konfliktu stále staví dosti odmítavě.

Kišida se k ráznějším krokům uchýlil zjevně proto, aby se zavděčil vlivným představitelům své vládní strany, včetně bývalého premiéra Šinza Abeho, a posílil tak svou moc, píše agentura AP. Předseda vlády se zasazuje o zvýšení japonské vojenské kapacity i výdajů.

V pátek Kišidův kabinet schválil žádost o dodatečný rozpočet na obranu v hodnotě 770 miliard jenů, tedy necelých 154 miliard korun. Toto rozšíření by mělo pokrýt mimo jiné nákup řízených střel, protiponorkových raket a dalších zbraní. Důvodem je právě strach z eskalace vojenských operací Číny, Ruska či Severní Koreji.

Žádost, která nadále čeká na schválení ze strany parlamentu, je v historii výdajů na obranu nejvyšší, a celkem tak Japonsko za tuto kapitolu utratí zhruba 1,2 bilionu korun. Výdaje se tak budou rovnat hodnotě asi jednoho procenta japonského HDP.

Kišida uvedl, že nemá problém zdvojnásobit vojenský rozpočet v reakci na zhoršující se bezpečnostní situaci Japonska. Opozice mimo jiné uvádí, že by země měla peníze dát do jiných kapitol, mezi nimi například do lékařské péče. Japonsko má totiž mimo jiné nejvíce stárnoucí populaci na světě.

Reklama

Doporučované