Hlavní obsah

Trump i Biden vyjeli na hranice s Mexikem. Ve stejný den, na jiná místa

Foto: Below the Sky, Shutterstock.com

Americký prezident Joe Biden a exprezident Donald Trump.

Reklama

Otázka migrace je zásadním tématem nadcházejících prezidentských voleb. Oba favorité na post Joe Biden a Donald Trump proto ve čtvrtek zamířili na jiná místa americko-mexické hranice a promluvili zde o problému migrace.

Článek

Migrace do USA z Mexika je zásadním tématem kampaně před listopadovými prezidentskými volbami, v nichž se s velkou pravděpodobností znovu utkají americký prezident Joe Biden a bývalý šéf Bílého domu Donald Trump. Oba dva tak ve čtvrtek na různých místech v Texasu navštívili americko-mexickou hranici.

Oba zdůrazňovali, že jsou schopni problémy nelegální migrace řešit, a navzájem se obviňovali z nefunkčnosti imigračního systému, napsala agentura AP.

Při návštěvě hranice je dělilo zhruba 480 kilometrů, návštěvy byly ale pozoruhodně podobné, píše AP. Každý z nich si vybral optimální místo, z něhož pronesl projev, nechal se informovat o situaci na hranici, prošel křovinami u řeky Rio Grande a promluvil přímo k veřejnosti. Jejich vyjádření se dokonce chvíli časově překrývala, tím ale podobnost podle AP končila.

Biden se ve městě Brownsville v údolí řeky Rio Grande snažil upozornit na nezbytnost schválení kompromisního návrhu zákona o bezpečnosti hranic, který republikáni na Trumpův příkaz pohřbili. „Panu Trumpovi bych řekl toto,“ řekl Biden. „Místo toho, abyste s touto otázkou hrál politiku, přidejte se ke mně, nebo se já přidám k vám a řeknu Kongresu, aby tento zákon schválil. Vy víte a já vím, že je to nejtvrdší, nejúčinnější a nejefektivnější zákon o ochraně hranic, jaký kdy tato země viděla,“ dodal.

Trump naopak v pohraničním městě Eagle Pass obviňoval Bidena ze špatného řízení imigrační politiky a prohlásil, že pokud se vrátí do Bílého domu, „postará“ se o problém nelegálního přistěhovalectví. „Je to jako válka,“ řekl Trump, podíval se přes ostnatý drát na řeku, zvedl pěst, zamával a zakřičel na lidi na mexické straně, kteří mu zamávali zpátky.

Pak prohlásil, že migranti přicházející na hranici jsou zločinci a někteří z nich teroristé, podobně jako to tvrdil při své první prezidentské volební kampani v roce 2016, píše AP. Navzdory Trumpovým tvrzením mnoho studií dokládá, že přistěhovalci se méně dopouštějí násilné trestné činnosti než občané.

Reklama

Související témata:

Doporučované