Hlavní obsah

Trump kandidovat může, rozhodl Nejvyšší soud v Michiganu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Flickr @whitehouse45

Bývalý americký prezident Donald Trump.

Reklama

Michiganský soud nevyhověl návrhu vyřadit Donalda Trumpa z hlasování v republikánských primárkách. Rozhodnutí je v rozporu s nedávným verdiktem z Colorada, který Trumpa diskvalifikoval.

Článek

Michiganský Nejvyšší soud odmítl vyřadit Donalda Trumpa z kandidátské listiny prezidentských primárek, píše na svém webu americká stanice CNN. Pokus o odstranění Trumpa z kandidátky se opíral o 14. dodatek americké ústavy, který říká, že úřad nesmí zastávat nikdo, kdo se se účastnil pokusu o státní převrat.

Toto rozhodnutí je v kontrastu k nedávnému verdiktu Nejvyššího soudu v Coloradu, který podobnému návrhu vyhověl a Trumpa jako nezpůsobilého vyřadil. V současnosti je však toto rozhodnutí až do odvolání pozastaveno. Poslední slovo v této věci bude mít federální nejvyšší soud.

3. sekce 14. dodatku Ústavy Spojených států amerických

„Nikdo se nemůže stát senátorem nebo zástupcem v Kongresu, volitelem prezidenta a viceprezidenta, zastávat jakoukoli občanskou nebo vojenskou funkci ve službě Spojených států nebo kteréhokoli státu, jestliže jako člen Kongresu nebo funkcionář Spojených států, jako člen zákonodárného sboru kteréhokoli státu nebo jako výkonný nebo soudní funkcionář kteréhokoli státu složil přísahu, že bude dodržovat Ústavu Spojených států, a potom se zúčastnil povstání nebo vzpoury proti této ústavě a pomáhal nebo poskytoval podporu jejím nepřátelům. Kongres však může dvěma třetinami hlasů v každé komoře zrušit takové omezení práv.“

Zdroj: Digitální repozitář Univerzity Karlovy

Narozdíl od situace v Coloradu soud v Michiganu návrh zamítl hned v začátku řízení, a to z procesních důvodů. Nezabýval se tedy podstatou sporu - otázkou, zda-li byl útok na Kapitol 6. ledna 2021 opravdu pokusem o převrat, a jestli se jej Trump účastnil.

Verdikt v Michiganu už potvrdil tamní odvolací soud. „To, jestli bude Trump diskvalifikován v prezidentských primárkách, nesouvisí s jeho zařazením na kandidátské listině,“ stojí v nálezu.

Primárky Republikánské strany určí jejího kandidáta pro prezidentské volby v listopadu 2024. Trump, který vedl USA mezi lety 2017 a 2021, chce příští rok na podzim usilovat o znovuzvolení a je aktuálně favoritem na zisk republikánské nominace. Některé průzkumy mu připisují náskok vyšší než 50 procentních bodů.

Reklama

Doporučované