Hlavní obsah

Trump soudům podal ručení za 175 milionů, vyhnul se riziku zabavení majetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Kandidát na prezidenta Donald Trump.

Reklama

Donald Trump se dočasně vyhnul zabavení svého majetku. Povedlo se mu sehnat ručení za 175 milionů dolarů (přes čtyři miliardy korun), které potřeboval k prokázání solventnosti.

Článek

Uchazeč o křeslo v Bílém domě a exprezident Donald Trump v pondělí (v úterý ráno SELČ) poskytl newyorským soudům ručení za 175 milionů dolarů (přes čtyři miliardy korun), část vyměřeného trestu v případu systematického zveličování majetku ve snaze podvádět banky a pojišťovny. Informovaly o tom agentury s odvoláním na dokument zveřejněný newyorským soudem. Pokud by tak Trump neučinil, newyorské úřady by mohly začít zabavovat jeho majetek a žádat banky o zmrazení jeho účtů.

Soudce Arthur Engoron v dotyčném občanskoprávním procesu uznal téměř všechna tvrzení prokurátorů a v únoru nařídil Trumpovi zaplatit přes 350 milionů dolarů a k tomu dalších 100 milionů dolarů na úrocích (celkem přes deset miliard korun).

Trump se proti rozhodnutí odvolal a během odvolacího procesu nemá povinnost 454 milionů dolarů zaplatit, soudu však měl prokázat, že stát peníze v případě potvrzení verdiktu dostane, tedy buď částku složit, nebo si zajistit ručitele. Trumpovi obhájci si stěžovali, že sehnat ručitele za tak vysokou částku je „prakticky nemožné“, a odvolací soud na konci března stanovil, že úřady se spokojí s ručením za 175 milionů dolarů.

Exprezident v případu vinu odmítá a podobně jako čtyři obžaloby proti své osobě prezentuje i tento občanskoprávní verdikt jako součást jakéhosi spiknutí, zatímco za Republikánskou stranu znovu kandiduje do Bílého domu.

Reklama

Doporučované