Hlavní obsah

Trump v Bílém domě „splachoval dokumenty do záchodu“, tvrdí nová kniha

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump tvrzení obsažená v knize reportérky deníku The New York Times odmítá. Mají prý jenom zvýšit publicitu.

Reklama

Další kniha o bývalém americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi opět vyvolala pozdvižení. Podle publikace Trump v Bílém domě splachoval do záchodu dokumenty, které měl podle zákona předat Národnímu archivu.

Článek

Donald Trump zacpal svůj záchod v Bílém domě papíry, které spláchl navzdory tomu, že šlo o dokumenty určené k archivaci, uvádí nová kniha. Trump tvrzení obsažená v publikaci, která má vyjít letos v říjnu, popřel, uvádí britský deník The Times.

Autorkou knihy je reportérka deníku The New York Times Maggie Habermanová, jež v publikaci nazvané Confidence Man (Muž sebevědomí) tvrdí, že zaměstnanci Bílého domu „pravidelně“ nacházeli dokumenty, které ucpaly potrubí toalety používané právě prezidentem, píše server Axios.

Bývalý prezident nicméně i bez tohoto zjištění může čelit vyšetřování ze strany ministerstva spravedlnosti. Národní archiv totiž ministerstvo požádal, aby mimo jiné prošetřilo Trumpovo zacházení s dokumenty poté, co údajně bylo v jeho domě na Floridě zajištěno patnáct krabic dokumentů. Podle deníku The Washington Post mělo jít v některých případech o tajné dokumenty, některé dokonce ve stupni „přísně tajné“.

Americký zákon o prezidentských záznamech ale říká, že dokumentů Bílého domu se odcházející prezident nesmí zbavovat a je odpovědný za jejich předání právě Národnímu archivu.

Novinářka Habermanová CNN řekla, že personál prezidentova sídla opakovaně na toaletě nacházel „chuchvalce nahromaděného, ​​mokrého, potištěného papíru“. Podle zaměstnanců, se nimiž reportérka mluvila, šlo „buď o poznámky, nebo nějaký jiný kus papíru, o kterém se domnívají, že ho hodil (prezident) do záchodu“. Habermanová dodala, že není jasné, jaké typy dokumentů zaměstnanci našli.

Trump obvinění odmítl a zároveň popřel jakýkoli přečin týkající se ukládání dokumentů, které měly být předány Národnímu archivu. „Dokumenty byly poskytnuty ihned, bez konfliktů a ve velmi přátelském duchu,“ uvedl Trump v prohlášení.

„Také další nepravdivý příběh, že jsem spláchl papíry a dokumenty do záchodu v Bílém domě, je kategoricky nepravdivý a jednoduše si ho reportérka vymyslela, aby získala publicitu pro svou z většiny na fikci založenou knihu,“ dodal Trump. Bývalý prezident také uvedl, že dokumenty se jednoho dne stanou součástí prezidentské knihovny Donalda J. Trumpa.

Podezřením z porušení zákona se mezitím zabývá Sněmovna reprezentantů. Podle informací The Washington Post totiž mezi dokumenty, které si Trump odvezl do svého sídla na Floridě, byly i dopisy od vůdce Severní Koreje Kim Čong-una.

Předsedkyně sněmovního dozorčího výboru, demokratka Carolyn Maloneyová, uvedla, že vyšetřování „se týká bývalého prezidenta, který mohl porušit zákon tím, že záměrně zničil záznamy, a to včetně komunikace se zahraničním lídrem“.

Vyšetřovatelé nicméně dosud nenašli žádné důkazy o tom, že by se někdo pokoušel se záznamy Bílého domu jakkoli manipulovat nebo je vymazat, uvádí The Times.

Habermanová ve své knize také tvrdí, že Trump lidem ve svém okolí řekl, že nadále zůstává v kontaktu s Kim Čong-unem. Pravdivost této informace se ale novinářce zatím stále nepodařilo potvrdit.

Trump v roce 2018 tvrdil, že se do sebe se severokorejským lídrem „zamilovali“ poté, co si vyměnili „milostné dopisy“. Jejich dvě osobní setkání nicméně nedokázala zastavit další severokorejské raketové testy.

Reklama

Související témata:

Doporučované