Hlavní obsah

Kde může Biden udeřit, aby porazil Trumpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: TsvirPixel, Shutterstock.com

Donald Trump sice teď platí za mírného favorita listopadových prezidentských voleb, ale jeho soupeř Joe Biden ještě může využít řady jeho slabin.

Reklama

Návrat Donalda Trumpa do Bílého domu by v listopadu mohli zkomplikovat nezávislí voliči a umírnění republikáni. Dosavadní výsledky primárek ukázaly exprezidentovy slabiny u vzdělanějších a bohatších Američanů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý americký prezident Donald Trump zatím bezesporu píše nejzajímavější příběh letošních jinak poměrně nudných prezidentských primárek. Republikánskou nominaci do listopadových voleb má navzdory skandálům prakticky jistou. Zbývá mu „jen“ najít dobrou strategii, jak tentokrát porazit Joea Bidena nejen ve svých představách, ale i ve skutečnosti.

Není pochyb o tom, že v dosavadních nominačních kláních Trump své soupeře převálcoval. Ostatně Nikki Haleyová nedokáže vyhrát ani, když jí exprezident ustoupí. Přesto volební shromáždění v Iowě (tzv. caucuses) i primárky v New Hampshire naznačila Trumpovy slabiny u některých voličů.

Pokud jde o Iowu, exprezidenta tam k jasnému vítězství dotáhli konzervativní evangelíci. Vyplnili tak „mezery“ způsobené voliči s vyšším vzděláním, které si Trump nezískal. Rozdíl v jeho podpoře mezi regiony s vyšším a nižším vzděláním se od jeho první kandidatury v roce 2016 dokonce více než zdvojnásobil na 18 procentních bodů.

Slabší výsledky si připsal i ve větších a bohatších městských a příměstských okresech. Podporu totiž získal zejména v okresech s nejnižším příjmem, příkladem může být okres Keokuk, kde Trump získal 75 % hlasů a kde typický roční příjem domácnosti v roce 2020 činil 52 000 dolarů (zhruba 1,2 milionu korun), což bylo 77 procent amerického průměru.

Trumpova převaha v Iowě je tak sice nepopiratelná. Zároveň ale můžeme říct, že nejslabšího výsledku dosáhl právě v těch částech státu, které více odpovídají americkému průměru a tím pádem spíše naznačují celostátní výsledky. Jde o místa, kde žije méně bílých evangelíků, méně farmářů a více lidí ve městech s vyšším vzděláním a vyššími příjmy.

Biden v krizi

Spojené státy letos nejspíše čeká repríza souboje o Bílý dům z roku 2020. Oproti Donaldu Trumpovi si však Joe Biden dnes nevede dobře v průzkumech veřejného mínění. Co je důvodem? A má šanci tento trend zvrátit?

Co se týče New Hampshire, interpretace výsledků je velmi podobná. Bývalý prezident si nevedl příliš dobře u bělochů s vysokoškolským vzděláním a u voličů s vyššími příjmy. Ty největší porážky tak utrpěl v bohatých a vysoce vzdělaných městech v okolí akademických institucí jako Dartmouth College a Dartmouth Hitchcock Medical Center.

Achillova pata?

Matěj Jungwirth z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO), který nyní v rámci doktorátu působí na Severozápadní univerzitě v Illinois, v rozhovoru pro Seznam Zprávy upozornil na důležitý fakt, že voliče v Iowě ani v New Hampshire nelze brát jako reprezentativní vzorek pro celou zemi.

Podle něj se vyplatí sledovat zejména voličské nálady umírněných republikánů a takzvaných nezávislých voličů.

„Myslím, že u nich se bude rozhodovat v tom smyslu, kolik jich k volbám půjde podpořit Trumpa, nebo kolik jich k volbám nepůjde vůbec. Nepřímo by tak výsledek ovlivnili svou absencí motivace Trumpa volit, i kdyby to přímo neznamenalo hlas pro Joea Bidena,“ vysvětlil odborník.

Nezávislí voliči

Pokud jde o přesná čísla z dosud proběhlých hlasování, ve spíše konzervativní Iowě podpořilo některého z Trumpových protikandidátů 55 % lidí, kteří se označili za nezávislé. V New Hampshire pak z celkových 44 % nezávislých voličů republikánských primárek získala většinu Trumpova poslední relevantní soupeřka Nikki Haleyová.

Nezávislí voliči v New Hampshire jsou ale poměrně specifičtí. Přestože tito lidé většinou tíhnou spíše doleva, novinář NBC a zkušený volební analytik Steve Kornacki upozornil, že nikdy nebyl rozdíl mezi preferencemi nezávislých a republikánských voličů tak velký jako nyní.

Stejně jako Jungwirth ostatně mluví i další odborníci či americká média, která tyto skupiny voličů zmiňují asi nejčastěji. Právě na ně by totiž mimo jiné mohl mít největší vliv vývoj kolem Trumpových soudních kauz a případné rozsudky, které by ještě před listopadem mohly padnout.

„Byť nemusejí milovat demokraty, mají nějaký respekt k vládě práva a nezávislé justici,“ nabídl Jungwirth faktory, které by mohly mít vliv na rozhodování těchto voličských skupin.

Vliv by tato skutečnost ale mohla mít i za jejich hranicemi. Podle webu CNN se totiž v Iowě (31 %) i New Hampshire (42 %) našla slušná část republikánských voličů, která uvedla, že Trump by nebyl vhodný pro výkon prezidentské funkce, pokud by byl odsouzen za trestný čin.

Možnost jeho odsouzení se tento týden o něco přiblížila, když federální odvolací soud rozhodl, že Trump nemá imunitu před stíháním kvůli své snaze zvrátit výsledky voleb v roce 2020. Jde o nejzávažnější z exprezidentových soudních sporů.

Bidenův štáb dává najevo, že kauzy hodlá v kampani využít. Jistě si je vědom i svých šancí přetáhnout umírněné protitrumpovské republikány a nezávislé.

Závod nekončí

Trumpova slabší pozice u některých skupin voličů nicméně neznamená, že se nad ním stahují mračna. Jeho relativní neúspěch u nezávislých voličů sice musel demokraty potěšit a dát jim naději, že před finálovým „zápasem“ není v nejlepší kondici, ale zároveň je jasné, že do voleb zbývá ještě dost času.

Podle Jungwirtha tak má Trump ještě šanci lavírující voliče oslovit. „Je hodně jednoduché Trumpa odsoudit jako nějakou nepředvídatelnou a impulsivně řízenou raketu, je to podle mě ale velká chyba. Trump je velmi schopný stratég a komunikátor, umí najít témata, která rezonují mezi lidmi,“ vysvětlil odborník.

„Je navíc zajímavé, a moc se o tom nemluví, že Trump oproti předchozím kampaním výrazně rozšiřuje datově-analytický tým. Tito lidé pro něj dělají mikrokampaně cílené na specifické skupiny voličů,“ dodal analytik s tím, že témata, která by Trumpovi mohla pomoci jak s nezávislými, tak i s umírněnými republikány, jsou ekonomika a bezpečnost.

Ostatně otázka bezpečnosti je teď ústředním tématem americké politiky v souvislosti s přibývajícím počtem migrantů přecházejících americko-mexickou hranici. Republikáni ve Sněmovně reprezentantů jsou odhodlaní blokovat dohodu obou stran dosaženou v Senátu. Mezi americkými komentátory se mluví o tom, že za obstrukcemi stojí právě i Trumpova snaha nepřihrát Bidenovi před volbami politické body.

Důležité je ale mít na paměti také to, že do konečných výsledků nakonec promluví hlavně šest až sedm států známých jako swing states, kde mají Demokratická a Republikánská strana většinou i dlouhodobě vyrovnanou podporu. V těchto státech Jungwirth doporučuje sledovat zejména univerzitně vzdělané umírněné republikány a nezávislé nebo mladé progresivní liberály.

„I velmi marginální změny na úrovni podskupin mohou být tím, co rozhodne celkový výsledek,“ zdůraznil závěrem analytik.

Reklama

Doporučované