Hlavní obsah

Trval na genocidě jezídů. Kdo byl zabitý lídr Islámského státu

Foto: Profimedia.cz

Abú Ibráhím Hášimí Kurajší vedl Islámský stát necelé tři roky.

Reklama

Rozsah a riziko tajné operace amerických speciálních jednotek dokazuje, jak důležitým cílem byl dosavadní vůdce Islámského státu. Ideolog a fanatický extremista skončil stejně jako jeho předchůdce, i když se držel spíš v ústraní.

Článek

Když se v roce 2019 stal abú Ibráhím Hášimí Kurajší nástupcem zabitého abú Bakra Bagdádího, moc toho o něm známo nebylo. Islámský stát sice jméno nového chalífy oznámil, popsal ho ale pouze jako „prominentní postavu džihádu“. Uvedl také, že proti Spojeným státům bojoval už v minulosti.

Bezpečnostní složky se právem domnívaly, že Kurajší není jeho pravé jméno, ale pouze válečná přezdívka. Právě jméno Kurajší má odkazovat, že byl nový vůdce IS potomkem kmene Kurajšovců, z něhož pocházel i prorok Muhammad. To je pro mnohé sunnitské učence jeden z faktorů, který ho předurčuje k roli chalífy, poznamenává britská stanice BBC.

Spekulace o tom, že abú Bakr Bagdádí jmenuje svého nástupce, se objevily už v srpnu 2019. Tehdy se mluvilo o Iráčanu Abdulláhu Kardašovi – později americké i irácké zdroje potvrdily, že jde o dosavadního vůdce Islámského státu Kurajšího. O tři měsíce později pak Bagdádího zneškodnily americké speciální jednotky ve venkovské oblasti syrské provincie Idlib.

Ani Kardaš ale není pravé jméno Bagdádího nástupce. Podle investigativního serveru New Lines se jmenoval Amír Muhammad Sajjíd Salbí Mavla a narodil se v roce 1976 v Mahlabíji v iráckém Ninive. Jeho otec byl imámem v tamní mešitě a Amír byl nejmladším z celkem sedmi synů. Kromě nich má ještě devět sester – imám měl děti s dvěma manželkami.

S džihádisty, kteří později vytvořili zločinný chalífát Islámský stát, se dal Kardaš/Kurajší dohromady v letech 2003 až 2004. Už před zabitím Saddáma Husajna se přidal k islamistické skupině Ansar Islám, kterou později Američané během invaze bombardovali. Učinil tak po studiích islámu a 18měsíční vojenské službě, kterou strávil v Bagdádu.

Vězněm Američanů v Camp Bucca

V roce 2008 ho američtí vojáci dopadli v jeho domě v Mosulu a Kardaš/Kurajší byl vězněn ve slavném zařízení Camp Bucca, kde strávil rok i abú Bakr Bagdádí.

O rok později byl po intenzivních výsleších za nejasných okolností propuštěn.

Jednu z vůdčích pozic v chalífátu zastával už dlouho před zabitím svého předchůdce. V džihádistických kruzích byl považován za inteligentního muže s velkými znalostmi.

Bagdádí měl podle zdrojů z tajných služeb držet Kurajšího mimo bitevní pole, aby ho ochránil a umožnil mu vedení organizace v budoucnu. V té době už měl za sebou dvě desítky let členství v džihádistických skupinách, studium islámské nauky i perfektní znalost hierarchie Islámského státu.

Jeden z vězněných členů Islámského státu prozradil, že se s Kurajším několikrát setkal v době, kdy stál v čele bezpečnostního aparátu IS v Mosulu. Kurajší tam působil jako takzvaný státní soudce, což byl ekvivalent ministra spravedlnosti. Kromě toho vedl i několik dalších ozbrojených útvarů. V té době prý vypadal jinak, později si nechal narůst plnovous a vždy nosil turban a uniformu. Zbraň měl prý u sebe stále.

Volba na Kurajšího jako budoucího lídra Islámského státu padla i proto, že dva vysocí představitelé, kteří by před ním nejspíš dostali přednost, byli v letech 2015 a 2016 zabiti při amerických náletech.

Článek serveru New Line také popisuje spory, které mezi sebou džihádisté v době největší „slávy“ chalífátu vedli. Řada z nich nesouhlasila s masakry jezídů v Sindžáru, kde islamisté povraždili tisíce lidí a z žen si udělali sexuální otrokyně. Kurajší měl být jedním z těch, kdo na tomto postupu trvali, spolu s těmi nejextremističtějšími a převážně neiráckými vůdci.

Chalífát bez území

Zatímco odpůrci vyvraždění jezídů argumentovali tím, že by to mohlo rozšiřující se chalífát poškodit, protože i jezídové jsou Iráčané, Kurajší se odvolával na základy islámského práva a k tomu, že k masakrům docházelo i v minulosti. Svůj názor nakonec prosadil, podpořil ho i abú Bakr Bagdádí.

Když se pak Kurajší stal vůdcem IS místo zabitého Bagdádího, rozhořela se v rámci organizace údajně debata, zda může být lídrem, když není jasné, zda má arabský původ.

V Mahlabíji, kde se narodil, totiž žije většinou turkmenské obyvatelstvo. Na to, aby prokázal svůj původ, si musel už v roce 2015 najmout genealoga, podotýká investigativní New Line.

V roli vůdce IS se mu nicméně podařilo získat loajalitu řady odnoží, ať až v Somálsku, západní Africe, Tunisku nebo v Levantě. Na rozdíl od Bagdádího byl ale chalífou bez chalífátu – na územní zisky IS z let 2014 a 2015 už nikdy nenavázal.

V roce 2020 USA zařadily Kurajšího na zvláštní seznam globálních teroristů, 3. února 2022 pak irácký zločinec vydechl naposledy.

Reklama

Doporučované