Hlavní obsah

Novodobý Schindler organizuje záchranu sexuálních otrokyň z islámského pekla

Svět bez obalu: Útěk z pekla.

 

Reklama

Abú Šudžá se rozhodl, že bude zachraňovat unesené jezídské dívky. Do této chvíle se mu podařilo zachránit 380.

Článek

Psal se rok 2014 a na město Sindžár zaútočili bojovníci Islámského státu. V tomto místě na severu Iráku žili především jezídové - vyznavači zvláštního náboženství s prvky islámu, křesťanství, ale i starověkých tradic. Sunnitští radikálové je ale považují za vyznavače ďábla, kteří si nezaslouží slitování.

200 tisíc jezídů se pokusilo z města a jeho okolí utéct. Část z nich zůstala uvězněná v horách, kde bez jídla a vody řada z nich zahynula. Hlavně děti. Někteří ale nestihli utéct vůbec. Okolo 1000 mužů islamisté zavraždili na místě a více než 5 tisíc jezídských žen a dívek si odvezli s sebou. Jako sexuální otrokyně.

Zajaté jezídské ženy a dívky prodali jejich věznitelé na tržištích. Na trhu byly prodány i tři neteře muže, jenž si říká Abú Šudžá. On se ale rozhodl, že je získá zpět a použije k tomu jakékoliv prostředky. Že je osvobodí z rukou novodobých otrokářů.

„Poprvé se nám to podařilo v září 2014,“ říká Abú Šudžá. „Skupina mých lidí hledala unesené dívky asi týden a pak zjistila, že jsou včetně mé neteře v domě jednoho libanonského džihádisty s australským občanstvím. Můj známý měl náhodou dům ve stejné ulici a odtud Libanonce pozoroval. Když byl pryč, unesli jednoho odpoledne moji lidé dívky a propašovali je i s neteří do Turecka. Byla to má první mise. Bylo při ní zachráněno sedm lidí z rukou Islámského státu.“

Po tomto úspěchu se Abú Šudžá rozhodl, že bude v zachraňování unesených jezídských dívek pokračovat. Do této chvíle se mu podařilo zachránit 380 z nich. Jejich záchrana si ale vybrala i svou daň.

Profil Abú Šudžáa se podívejte ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované