Hlavní obsah

U české budovy v New Yorku se protestovalo proti spolku s nálepkou extremistů

Foto: Czechcenters.cz

Bohemian National Hall v New Yorku.

Reklama

Protestující reagují na akci organizace Moms for Liberty, která se v budově odehrává. Ta je podle nich extremistická a netolerantní. Akci zkritizoval i šéf české diplomacie Jan Lipavský.

Článek

Desítky lidí v noci na dnešek protestovaly před Českou národní budovou v New Yorku kvůli debatě pořádané organizací Moms for Liberty, která je označována za extremistickou a netolerantní vůči sexuálním menšinám.

Chystanou akci dopředu kritizovalo několik amerických politiků a český ministr zahraničí Jan Lipavský uvedl, že s jejím konáním nesouhlasí. „Aktivity této organizace neodpovídají zájmům české zahraniční politiky, a kdyby bylo na mně, nikdy by se na půdě České národní budovy neodehrála,“ řekl šéf české diplomacie již v minulosti pro Seznam Zprávy.

Někteří demonstrující měli podle zpravodaje Českého rozhlasu ve Spojených státech Pavla Nováka transparenty, megafony nebo bubny. Budovu střežila asi dvacítka policistů. „Je to hlučný protest, ale je poklidný. Lidé skandují hesla jako ‚není tady místo pro fašismus,“ popsal ČTK telefonicky z místa Novák.

Přednášky se mezitím ve třetím patře budovy podle něj účastnilo asi sto lidí. „Mluví o problémech vzdělávacího systému. Zaslechl jsem třeba, že nechtějí indoktrinaci nějakými genderovými ideologiemi, ale diskuze je klidná,“ popsal Novák, podle něhož ředitelka uskupení Tina Descovichová popřela, že je organizace Moms for Liberty extremistická. Snaží se prý dát do pořádku americký vzdělávací systém.

Akce nazvaná Giving Parents a Voice měla podle pořadatelů přinést „upřímnou konverzaci o stavu školství“. Uskupení Moms for Liberty vzniklo v roce 2021 a jeho hlavním tématem bylo zpočátku odmítání očkování dětí proti covidu-19 či nošení roušek. Nyní se podle svých kritiků vymezuje vůči sexuálním menšinám či inkluzivnímu školství.

Místo v České národní budově organizaci pronajala na základě komerční smlouvy krajanská organizace Bohemian Benevolent and Literary Association (BBLA). „Nikdy jsme neměli zavedený mechanismus předběžného prověřování sponzorů akcí a nikdy jsme necítili potřebu tak činit,“ reagoval v reakci na nevoli předseda sdružení Joseph Balaz v prohlášení na webu BBLA.

Ve stejné budově sídlí krajanské organizace, ale i český generální konzulát a České centrum. Jeho ředitel Miroslav Konvalina se k samotné akci nechtěl vyjádřit, jelikož s ní České centrum podle něj nemá nic společného.

Reklama

Doporučované