Hlavní obsah

Španělé zachránili u Kanárských ostrovů 86 lidí. Dvě lodě se stále hledají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook Salvamento Maritimo

Loď španělské námořní záchranné služby vyjíždí k pátrání po senegalském člunu.

Reklama

aktualizováno •

Španělská pobřežní stráž v pondělí zachránila 86 migrantů z lodí ztracených na cestě ze Senegalu na Kanárské ostrovy. Desítky dalších lidí se pohřešují.

Článek

Španělé loď objevili zhruba 130 kilometrů jihozápadně od Kanárských ostrovů. Na její palubě bylo 80 mužů a 6 žen, hlavně ze subsaharské Afriky, píše BBC.

Pobřežní stráži při operaci pomáhala kontejnerová loď. Obě plavidla s 86 zachráněnými lidmi zamířila na ostrov Gran Canaria. Není ale jasné, jestli se podařilo zachránit všechny pasažéry.

Uprchlická loď podle organizace Walking Borders vyplula na konci června ze senegalského města Kafountine. Mířila na 1700 kilometrů dlouhou cestu na kanárský ostrov Tenerife.

V regionu se dál pohřešují další dvě plavidla s uprchlíky, ale informací o nich je málo. Podle Walking Borders lodě vypluly čtyři dny po zachráněném plavidle. Organizace informovala, že na palubě větší z nich bylo 200 lidí, včetně dětí.

Kanárské ostrovy u pobřeží západní Afriky se staly hlavním cílem migrantů, kteří se snaží dostat z Afriky do Španělska. Přes Středozemní moře se jich snaží dostat na španělskou pevninu mnohem menší počet.

Takzvanou atlantickou migrační trasu, která je jednou z nejsmrtelnějších na světě, obvykle využívají běženci ze subsaharské Afriky. Loni na ní podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zemřelo 559 lidí. Letos organizace, jako je Walking Borders, informovaly už o stovkách pohřešovaných.

IOM ale upozorňuje, že informací o pohybech na této trase je málo. Havárie lodí často nejsou hlášeny.

Reklama

Doporučované