Hlavní obsah

Glosa: Akční ponorka táhne víc než stovky mrtvých. Bohužel

Milan Rokos
redaktor
Foto: OceanGate

Ponorka společnosti OceanGate mířící k vraku Titaniku. (Archivní snímek.)

Reklama

Mediální zpravodajství odráží zájem společnosti – a Češi si číst o utonulých běžencích zjevně moc nechtějí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kromě obligátní války na Ukrajině žijí české zahraniční redakce v posledních hodinách i pátráním po ztracené kanadské ponorce, na jejíž palubě hrozí smrt udušením všem pěti pasažérům.

Drama několika dobrodruhů, kteří zatoužili vidět vrak Titaniku, je jistě fascinující. Na prvních stránkách zpravodajských webů ho v době psaní této glosy měla ostatně i britská BBC nebo americká CNN. Zhruba před týdnem se ale u Peloponésu potopila loď s možná až osmi stovkami lidí (uprchlíků, migrantů, dosaďte si sami). Drtivá většina z nich je zřejmě po smrti. A srovnání zpravodajství u těchto dvou událostí zarazí - v českých nejčtenějších webech jasně vítězí ponorka. Více článků o ní vyšlo na Novinkách, Aktuálně, Seznam Zprávy a iDnes mají poměr textů o obou událostech zhruba shodný. Pro úplnost je třeba dodat, že část článků pochází ze servisu ČTK.

Renomovaný francouzský deník Le Monde má priority nastavené zcela jinak – zatímco o ponorce zveřejnil pět textů, o potopení migrantské lodi devět, a to včetně reportáže se svědectvími přímo z místa. Navzdory tomu, že se ve ztracené ponorce plaví i jeden francouzský občan.

Mediální zpravodajství ale jen odráží zájem společnosti a Češi si číst o potopených běžencích zjevně moc nechtějí. Navíc když se podobná tragédie neodehrála poprvé. Do nejčtenějších článků týdne na Seznam Zprávách se tragédie u řeckých břehů nedostala, dokonce ani ne do žebříčku nejčtenějších textů v rubrice Svět.

Na potopení lodi nereagovali ani vládní politici (čest výjimkám, které jsem mohl přehlédnout). Pokud už čeští politici mluví o migraci, není to ani tak o solidaritě a lítosti nad zmařenými životy, ale spíš o hrozbě, v podání některých pak o ekonomických migrantech, kteří nám sem prý přijíždějí vysávat sociální dávky. Jak ukázalo video z tiskové konference minulý týden, některé vysoce postavené političky si dokonce myslí, že jiní než ekonomičtí emigranti ani neexistují. Natož si připustit i kousek politické odpovědnosti, kterou za tragédii ve Středomoří nesou i Češi. To se radši společně bojíme o pasažéry ponorky.

Reklama

Doporučované