Hlavní obsah

STAN si utahuje z Vildumetzové, že nerozumí migraci. „Chrání Rakušana,“ hájí se

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Poslankyně a stínová ministryně vnitra hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Reklama

Chtějí do mě kopat, ale je to neférově střižený kus videa, vyčítá poslankyně ANO ministrovi vnitra, který tvrdí, že ač je stínová ministryně vnitra, nerozumí migraci.

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan a další politici STAN sdílí na twitteru video z tiskové konference ANO, ve kterém se opoziční poslankyně Jana Mračková Vildumetzová vyjadřuje k migraci.

Celá situace se odehrála na tiskové konferenci (novinář ve videu v odkaze pokládá dotaz ve 38. minutě, pozn. red.) stínové vlády hnutí ANO ve čtvrtek ve Sněmovně. Novinář se ptal opoziční poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové na dohodu ministrů vnitra EU o migrační reformě.

„Chci se zeptat, jestli tam je napsáno, že ten solidární příspěvek, který by se odváděl, tak jestli je pravda, že by se netýkal ekonomických migrantů? Dnes jsem si přečetl v novinách, že povinnost platit příspěvek by nebyla, kdybychom nepřijali ekonomické migranty,“ ptal se redaktor.

Vildumetzová se během kladení otázky otočila na šéfku poslaneckého klubu Alenu Schillerovou (ANO) a položila jí soukromě dotaz, který ale zachytil mikrofon:

„Jaký jsou jiní migranti než ekonomický? To je blbost,“ říká Vildumetzová směrem k exministryni financí.

Tento výrok rozpoutal na twitteru kritiku hlavně od poslanců STAN a ministra vnitra Víta Rakušana, že se opoziční poslankyně nevyzná v tématu migrace. „Jsem rád, že o migračním paktu nevyjednávala paní stínová ministryně,“ utahuje si z Vildumetzové ministr vnitra.

Poslankyně se proti zesměšňování ohradila. Vysvětluje, že na videu je vidět jen krátký úsek. Otázka redaktora jí prý nedávala smysl a nerozuměla, jak to myslí.

Mrzí mě, co lidé ze STAN spustili, aby ochránili svého předsedu, který v Lucemburku absolutně selhal.
Jana Mračková Vildumetzová, poslankyně ANO a stínová ministryně vnitra

„Moje reakce pak ale, myslím, byla naprosto v pořádku. Vystřihla jsem na twitter dokonce reakci, kde mluvím i o uprchlicích, kteří museli utéct před válkou. Mrzí mě, co lidé ze STAN spustili, aby ochránili svého předsedu, který v Lucemburku absolutně selhal. Jako matka malého syna vnímám celý konflikt na Ukrajině velmi citlivě, je strašné, co se tam odehrává, a nikým si nenechám podsouvat opak,“ napsala ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Podle Vildumetzové politici Starostů video sdílí proto, aby chránili svého předsedu.

„Dobře totiž vědí, že to jejich předseda a ministr vnitra Vít Rakušan v Lucemburku totálně zvoral a že nám vlastně znovu odmával kvóty. Než aby si to ale přiznali, radši sdílí vystřižené video, kde si do mě můžou kopat, protože tam chybí celkový kontext.“

Výjimka díky Ukrajincům

Reforma migrační politiky Evropské unie podle premiéra Petra Fialy (ODS) vylučuje kvóty na povinné přijímání uprchlíků členskými státy. Pro Česko je podle něj výhodná. Reagoval tak na tvrzení předsedy poslanců opoziční SPD Radima Fialy, že současná vláda souhlasem s dohodou na reformě zradila národní zájmy.

Historická dohoda v EU o migrantech

Většina zástupců zemí Evropské unie se minulý týden dohodla na přelomové reformě, která by měla pomoci lépe regulovat příliv uprchlíků.

Dohoda řeší oba hlavní dlouhodobě sporné body – rychlejší vyřizování žádostí o azyl už na hranicích EU a pomoc těm členským zemím, které jsou nejvíce zatížené návalem uprchlíků. Podle původních návrhů se počítalo jak s přerozdělováním migrantů, tak s jinými formami solidarity.

Místo závazných kvót pro přerozdělování migrantů, které při pokusu o jeho zavedení před sedmi lety odmítlo Česko, Polsko a Maďarsko, počítá schválený návrh s tím, že relokace budou pouze jednou z možností, jak přetíženým zemím zejména na jihu Evropské unie v případě potřeby pomoci.

Dalšími variantami má být přímý finanční příspěvek a jiná pomoc, například vyslání expertů či materiální podpora. Pokud nějaká země nebude chtít migranty přijímat, měla by zaplatit 20 tisíc eur (472 700 korun) za každého nepřijatého člověka.

Česko si ale podle Rakušana spolu s dalšími státy přijímajícími uprchlíky z Ukrajiny vyjednalo výjimku z povinnosti finančně pomáhat přetíženým jihoevropským státům, neboť kvůli přijetí Ukrajinců má Česko a další země také zvýšené výdaje kvůli jejich začlenění.

Reklama

Doporučované