Hlavní obsah

U Neapole se zahřívá nenápadný papiňák, varuje studie o nebezpečné sopce

Foto: Norbert Nagel, CC-BY-SA 3.0.

Kaldera Campi Flegrei. Aktivní fumaroly, tedy místa úniku sopečných plynů na povrch.

Reklama

Riziko erupce sopky u Neapole nebylo nikdy vyšší, varuje nová studie, která sleduje chování sopečné kaldery Campi Flegrei nedaleko italské Neapole.

Článek

Zatímco sopku Vesuv, která zlikvidovala slavné Pompeje, zná asi každý, o její „kolegyni“ Campi Flegrei slyšel málokdo, a to přesto, že může být ještě nebezpečnější. Navzdory tomu, že oproti majestátnímu Vesuvu klame tělem, neměla by se Campi Flegrei brát na lehkou váhu.

Aktuální vědecká publikace v časopise Nature’s Communications Earth & Environment upozorňuje, že v oblasti kaldery se v zemské kůře neustále zvyšuje napětí.

„Neříkáme, že dojde k erupci, říkáme, že podmínky pro erupci jsou příznivější,“ citovala agentuře AFP Christopher Kilburn z britské University College London, který spolupracoval s mezinárodním týmem vědců.

Za „extrémně nebezpečnou“ označil kalderu spoluautor studie Stefano Carlino.

Aktuální studií rozšířil tým svou práci z roku 2016 a potvrdil sedm let starou předpověď o rostoucím neklidu v oblasti kaldery. „Zkoumáním procesů v oblasti Campi Flegrei jsme dospěli k závěru, že se možná blíží ke kritické fázi, kdy jakákoliv další aktivita zvýší možnost erupce,“ uváděl tehdy Kilburn.

Foto: NASA

Oblast sopečné kaldery Campi Flegrei.

Současná práce ukazuje, že od roku 2019 narůstá počet malých zemětřesení a zároveň se vyklenuje povrch kaldery.

Například přímořské město Pozzuoli se od 50. let zvedlo o téměř čtyři metry. Vyklenování kaldery a následné propadnutí se sice odehrává v cyklech, ale podle studie po něm nenásleduje úplné uvolnění napětí – to se naopak hromadí.

Na možnou erupci proto podle studie nemusí upozornit sílící zemětřesení. „Případné erupci by mohly předcházet relativně slabé signály, jako je menší rychlost zemního zdvihu a méně častá zemětřesení,“ uvedli autoři studie.

Vulkanická kaldera Campi Flegrei (česky Flegrejská pole nebo Planoucí pole) má průměr 13 kilometrů a naposledy vyvrhla lávu, popel a kameny v roce 1538. Její erupce před 30 000 lety dokonce pravděpodobně přispěla k vyhynutí neandertálců.

Kaldera vznikla před 40 tisíci lety během mohutné sopečné erupce. Z většiny je zaplavena mořem, nachází se ale jen několik kilometrů od Neapole, v jejíž aglomeraci žije přes tři miliony lidí.

Podle spoluautora studie Stefana Carlina je pravděpodobnost, že dojde k velké erupci, „velmi nízká“. „Pravděpodobnější jsou malé erupce,“ uvedl. Přesnou předpověď vědci poskytnout neumí, upozorňují ovšem, že je potřeba připravit se na všechny možnosti.

V nejrizikovější oblasti, kterou italské úřady označily jako „červenou zónu“, žije půl milionu lidí. Dalších 800 tisíc lidí žije ve „žluté zóně“ s o něco nižším rizikem.

Úřady mají podle AFP připravený evakuační plán na vystěhování lidí do tří dnů. Každý měsíc se také aktualizuje stupeň rizika. „V Pozzuoli v současné době platí žlutý stupeň pohotovosti,“ řekla agentuře mluvčí radnice rady Giordana Mobiliová. Jde o 2. stupeň z celkových tří. Místní obyvatelé dostávají výstrahy o všech zemětřeseních o síle 1,5 nebo větší.

Reklama

Související témata:

Doporučované