Hlavní obsah

Video: Italská sopka Etna je opět aktivní, v Katánii zavřeli letiště

Bez komentáře: Italská sopka Etna se opět je aktivní. Blízké okolí zasypala popelem a přerušila provoz na tamním mezinárodním letišti. Video: AP

 

Reklama

Z více než tři tisíce metrů vysoké Etny, která se nachází na italském ostrově Sicílie, se valila hustá oblaka dýmu a sopečného popela. Úřady kvůli tomu dočasně uzavřely místní letiště v Katánii.

Článek

O tom, že je Etna znovu aktivní, v neděli informovala agentura AP s tím, že v místě sopky byla zaznamenána neobvykle četná seizmická aktivita.

Podle italského Národního ústavu geofyziky a vulkanologie (INGV), který Etnu bedlivě monitoruje pomocí přístrojů na svazích, uvedl, že popel zasypal převážně neobydlené okolí sopky. Místní úřady uvedly, že současná aktivita sopky neohrožuje obyvatele blízkých vesnic a prozatím nebyl ani nikdo zraněn.V okolních městech ovšem naměřili vysoké množství popela v ovzduší.

Jak je vidět v úvodním videu, deštivé počasí proměnilo sopečný popel v přilnavou hmotu, jež připomíná cement. Zároveň, ačkoli se to nezdá, je sopečný prach velmi kluzký.

Vzhledem k popelu a hustému kouři, který vycházel z kráteru, uzavřely v neděli úřady z bezpečnostních důvodů nedaleké letiště v Katánii. V pondělí ráno bylo spojení s ostrovem obnoveno, uvedlo vedení letiště na svém twitteru.

Při vyšších koncentracích popela ve vzduchu je v ohrožení bezpečnost cestujících, protože popel může vyřadit z provozu proudové motory letadel. Město leží necelých 40 kilometrů od Etny.

Reklama

Související témata:

Doporučované