Hlavní obsah

Rusové znovu ostřelovali Ukrajinu. Terčem byla hlavně elektrárenská zařízení

Bez komentáře: Záběry z Ukrajiny po ruském raketovém úderu.Video: twitter/SESU_UA, telegram/Unain

 

Reklama

aktualizováno •

Po celé Ukrajině platí letecký poplach, protože Rusko v noci ostře udeřilo. Hned několik měst hlásí exploze. Podle ukrajinských politiků se invazní jednotky snažily způsobit přerušení dodávek elektřiny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusko v noci na pátek opět silně ostřelovalo Ukrajinu, po celé zemi proto nadále platí letecký poplach.

Invazní síly tentokrát cílily na elektrárny, přehradu i obytné budovy. Města jako Charkov, Záporoží, Dnipro, Sumy či Kryvyj Rih hlásí výbuchy. V Záporoží jsou zničené domy, na místě jsou zranění, informuje agentura Ukrinform.

„Nejméně dva lidé se pohřešují. Zcela zničeny byly čtyři domy, více než 40 jich bylo poškozeno. To jsou následky dvou nepřátelských raketových úderů pouze na jedné ze záporožských ulic,“ popsal šéf vojenské správy v Záporožské oblasti Ivan Fedorov na sociální síti Telegram.

Rusko na Ukrajinu vypálilo celkem 151 raket, dronů a dalších střel, píší ukrajinská média.

Podle tamních politiků se Rusko snažilo zasáhnout kritickou infrastrukturu a narušit dodávky elektřiny. Ukrajinský ministr energetiky German Galuščenko na facebooku oznámil, že „nepřítel nyní provádí největší útok na ukrajinský energetický průmysl za poslední dobu“. Dodal, že ostřelování vyřadilo „jedno z přenosových vedení zásobujících“ Záporožskou jadernou elektrárnu.

To v pátek ráno potvrdila i ukrajinská bezpečnostní expertka a ředitelka výzkumu v Evropském sdružení odborníků na Ukrajině Maria Avdeevová. „Největší útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu v tomto roce. Elektrárenská zařízení se stala terčem útoku po celé zemi. Zasažena přehrada Dnipro v Záporoží, výpadky proudu v Kryvém Rihu, Chmelnyckém a Vinnycji. Vysokonapěťové vedení napájející Záporožskou jadernou elektrárnu je bez proudu,“ napsala na síti X.

Ruskem dosazené vedení této největší jaderné elektrárny v Evropě rovněž potvrdilo, že je jedno ze dvou vysokonapěťových vedení mimo provoz. Bezpečnost prý není ohrožena. Ruské síly ukrajinskou elektrárnu okupují od března 2022, její bloky jsou odstaveny. Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi v únoru při návštěvě v Kyjevě varoval, že bezpečnost jaderné elektrárny i tak zůstává křehká.

Poradce starosty Mariupolu Petro Andrjuščenko prozradil, že při ruském útoku zasáhla raketa trolejbus jedoucí přes vodní přehradu Dněpr, ve kterém byli cestující, píše Kyiv Post.

Problémům čelí i Charkov. Ruská vojska totiž provedla více než 15 úderů na tamní energetická zařízení, město se tak na chvíli ponořilo do úplné tmy. Charkovský starosta Ihor Těrechov také poznamenal, že kvůli výpadku čerpacích stanic se město potýká s problémy se zásobováním vodou.

ČTK informovala o tom, že Ukrajina mezitím ostřelovala ruský Bělgorod, který leží jen pár desítek kilometrů od jejích hranic. „Znovu ostřelování. Bohužel jeden člověk zemřel a další jsou ranění,“ napsal gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov na svém účtu na telegramu a zároveň upřesnil, že o život přišla žena.

Gubernátor informoval, že podle předběžných informací byla zasažena tři zdravotnická zařízení a několik obytných domů. Podle telegramového kanálu Baza po zásahu panelového domu začalo hořet několik aut.

AKTUALIZACE: Text jsme upravili v celém rozsahu.

Reklama

Doporučované