Hlavní obsah

Ukrajina se chce zbavit komunistické minulosti. Srp a kladivo nahradí trojzubec

Foto: RAW-films, Shutterstock.com

Letecký pohled na památník Matky vlasti v Kyjevě.

Reklama

Ruská invaze jednoznačně urychlila dekomunizační proces, který na Ukrajině probíhá. Země se plánuje rozloučit s jedním ze symbolů sovětské historie.

Článek

Ukrajinské ministerstvo kultury rozhodlo, že se zbaví srpu a kladiva, sovětského znaku, jenž je umístěn na štítu kyjevské sochy „Matka vlast“, a nahradí ho trojzubcem, což je ukrajinský státní symbol. Podle ukrajinského ministra kultury Oleksandra Tkačenka bude celá operace financována dary, informoval web Suspilne.

Tkačenko hovořil také o harmonogramu prací. Demontáž sovětského symbolu začne příští týden. Nová podoba by pak měla být veřejnosti představena ke Dni nezávislosti Ukrajiny 24. srpna.

Náklady na projekt s názvem „Trojzubec vlasti“ budou podle ministra kolem částky 28 milionů hřiven. Veškeré peníze na uskutečnění projektu budou od dárců, řekl Tkačenko. Ministerstvo dostalo povolení také od ukrajinské Státní inspekce architektury a městského plánování, jak oznámil úřad 13. července na svém facebooku.

Ve stejném příspěvku představilo ministerstvo plánovanou podobu nového štítu, který nahradí sovětský znak.

Někteří lidé jsou proti projektu

Projekt spatřil světlo světa už v roce 2022. Na internetu proběhlo hlasování, ve kterém se Ukrajinci mohli vyjádřit k tomu, jak se znakem SSSR na štítu sochy naložit. Podle informací, které poskytl ministr Tkačenko, bylo pro nahrazení srpu a kladiva trojzubcem 85 procent hlasujících.

Ne všichni však vnímají projekt pozitivně. Proti se vyjádřila například odbornice na umění a zaměstnankyně Kyjevského historického muzea Kateryna Lypa. K projektu se staví skepticky. Jako důvod uvedla například to, že je technicky nemožné ze štítu demontovat sovětský symbol. „Je to nejhorší věc, kterou lze vymyslet,“ řekla na adresu iniciativy.

Ministerstvo kultury chce zmírnit pochybnosti některých lidí. V květnu 2023 zadal ministr Tkačenko architektům přípravu projektové dokumentace, aby kritici mohli pochopit, jakým způsobem se symbol ze štítu odstraní.

Nejvyšší monumentální socha v Evropě

Kyjevský monument „Matka vlast“ je 102 metrů vysoká socha, která od roku 1981 hlídá ukrajinské hlavní město z Lavrentijského vrchu. Autorem pomníku je sochař Vasyl Borodaj.

Zpočátku byl pomník nazýván památníkem „Vítězství“. Brzo po uvedení sochy se však ujal název „Matka vlast“. Změny dostála také celková výška památníku. Nejdříve se počítalo s tím, že socha bude dosahovat výšky 108 metrů, ale vzhledem k blízkosti Kyjevskopečerské lávry výšku snížili.

V roce 2009 byla zahájena celková rekonstrukce památníku. Nyní se chystá její největší proměna za několik let. Nezávisle na iniciativě ministerstva kultury se ke konci roku 2021 objevila na stránkách kyjevské městské rady petice s návrhem přeměny památníku na sochu archanděla Michaela, který je jedním z ukrajinských patronů. Autor petice se domníval, že sovětský památník odporuje politickým a ideologickým názorům Ukrajinců v 21. století.

Reklama

Doporučované