Hlavní obsah

Ukrajina vyšetřuje údajné zastřelení osmi válečných zajatců Rusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Koordinační velitelství pro zacházení s válečnými zajatci

Tito vojáci měli štěstí. Dočkali se výměny zajatců. Snímek z konce ledna.

Reklama

Ukrajinská prokuratura bude vyšetřovat zastřelení osmi válečných zajatců ruskými vojáky na východě Ukrajiny. Šest případů je z oblasti města Avdijivka, které ruská armáda tento týden po měsících těžkých bojů dobyla.

Článek

Ukrajinské úřady v neděli oznámily, že zahájily vyšetřování údajného zastřelení šesti neozbrojených ukrajinských vojáků ruskými silami ve městě Avdijivka a dvou ve vesnici ve stejném regionu poté, co Rusko město obsadilo, informuje agentura Reuters. Prokuratura se odvolává na informace o „popravě šesti zajatců“ na stanovišti v Avdijivce, kde měli „vážně zraněni čekat na evakuaci“. Zdroj, který ukrajinské úřady uvedly, je telegramový příspěvek.

Ten obsahoval fragment videozáznamu pořízeného dronem, který ukazuje, jak ruský voják zastřelil zblízka dva zajaté ukrajinské vojáky u obce Vesele, píše Ukrajinská pravda. Další záznam je také pořízen dronem a zachycuje ozbrojenou osobu, kterou příspěvek identifikuje jako Rusa, jak se přibližuje ke dvěma údajným ukrajinským vojákům. Oba jsou záhy popraveni. Ukrajinci na záběrech nevypadají, že by se pokoušeli bránit.

Velitel uskupení ukrajinských sil generál Oleksandr Tarnavskyj v sobotu připustil, že někteří vojáci při stahování z Avdijivky padli do ruského zajetí. Přesný počet nesdělil. Ukrajinské úřady se však podle něj obrátí na mezinárodní organizace a zprostředkovatelské země, aby zajistily, že Rusko bude s válečnými zajatci zacházet humánně a v souladu s mezinárodním právem.

Bude za válečné zločiny někdo potrestán?

Kdo a kdy bude za válečné škody, nebo dokonce válečné zločiny pohnán k zodpovědnosti? Jak daleko snaha o dopadení pachatelů zatím došla? O tom Seznam Zprávy hovořily s odbornicí na mezinárodní právo Veronikou Bílkovou.

Mluvčí ukrajinské armády Dmytry Lychovij uvedl, že „zatím není možné potvrdit ani vyvrátit“ informace o zabíjení v Avdijivce a ve Vesele, protože bylo sotva zahájeno vyšetřování. Dodal ale, že by to nebylo poprvé, co se Rusko dopustilo válečných zločinů.

Kreml se k videu nijak nevyjádřil. Moskva a Kyjev se od ruské invaze na Ukrajinu opakovaně obviňují ze zabíjení válečných zajatců. V březnu 2023 se virálním stalo video, které údajně zachycovalo ukrajinského vojáka zastřeleného záhy poté, co zvolal „sláva Ukrajině“.

Reklama

Doporučované