Hlavní obsah

Ukrajina zjistila, kdo odvezl batolata z Chersonu. Byla to ruská poslankyně

Foto: Úřad generálního prokurátora / Telegram

Poslankyně Státní dumy Ruské federace Jana Lantratovová a její „komplic“ Inna Varlamovová v Domě dětí v Chersonu.

Reklama

Ukrajinská kontrarozvědka ženu identifikovala jako poslankyni Státní dumy Janu Lantratovovou. Do Chersonu s ní dorazila Inna Varlamovová, manželka šéfa prokremelské strany Spravedlivé Rusko. Odvezly dvě děti.

Článek

Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) v úterý obvinila dvě ženy blízké ruskému vůdci Vladimiru Putinovi, že z Chersonu v době, kdy byl v držení ruských okupačních sil, deportovaly do Moskvy ukrajinská batolata.

„SBU zdokumentovala zločiny poslankyně ruské Státní dumy Jany Lantratovové a jejího komplice Inny Varlamovové, manželky Sergeje Mironova – šéfa frakce v ruském federálním shromáždění,“ uvedla SBU ve zprávě na kanálu Telegram. „Obě ženy patří do Putinova blízkého okruhu a podílejí se na deportacích ukrajinských dětí z dočasně okupovaných oblastí naší země.“

Z Chersonu měly podle vyšetřovatelů odvézt v létě 2022 dvě batolata z místního dětského domova. Ve zprávě se píše o jedenáctiměsíční holčičce a dvouletém chlapci.

Server Suspilne uvedl, že Lantratovová a Varlamovová přijely do tehdy okupovaného města pod záminkou „oficiální návštěvy“. Prý chtěly prověřit stav dětí v místním ústavu. Následně vytipované děti „nezákonně odvezly do nemocnice v Moskvě na rehabilitaci, ačkoli děti neměly žádné tělesné postižení a nepotřebovaly lékařský zákrok“.

Po osvobození Chersonu v listopadu 2022 našli vyšetřovatelé v domově dokumenty, které s deportací obou dětí souvisí. A díky záběrům z kamer a dalším důkazům obě identifikovali.

O účasti Inny Varlamovové se ví už od loňského listopadu, kdy její roli rozkryli novináři stanice BBC v investigativní reportáži mapující osudy dětí nezákonně odvezených z Ukrajiny na ruské území.

Podařilo se jim zjistit, že Putinův klíčový politický spojenec Sergej Mironov, šéf prokremelské strany Spravedlivé Rusko, adoptoval dítě unesené z ukrajinského dětského domova. „Sedmdesátiletý Mironov je uveden v záznamu o adopci zhruba dvouleté dívky, kterou v roce 2022 z Ukrajiny odvezla žena, se kterou je nyní ženatý,“ napsali. Adopční papíry podepsala novomanželka Inna Varlamovová. Dívenku, která měla v ukrajinských dokladech zanesené jméno Margarita, přejmenovali na Marinu.

Podrobně

Margarita podle BBC patří mezi asi 20 000 dětí, které podle ukrajinské vlády od začátku invaze ruské síly unesly. Najít ztracené děti na tak rozlehlém území, jako je Rusko, není snadný úkol. Britský web BBC se ve spolupráci s Viktorií Novikovou, ukrajinskou vyšetřovatelkou v oblasti lidských práv, o to snažil po dobu pěti měsíců.

Jana Lantratovová působí jako místopředsedkyně výboru pro vzdělávání Státní dumy, kam byla zvolena rovněž za Spravedlivé Rusko. V minulosti byla členkou Mladé gardy Jednotného Ruska – mládežnického křídla Putinovy strany. Na jejích stránkách se například dočtete, že vedla pracovní skupiny pro odhalování a potlačování zločinů na dětech či proti šíření dětské pornografie a pedofilie na internetu.

Ukrajinští vyšetřovatelé zveřejnili obvinění vznesená vůči oběma ženám; mají za to, že se dopustily válečného zločinu. „Vzhledem k tomu, že se pachatelky nacházejí na území agresora, jsou přijímána komplexní opatření k jejich postavení před soud,“ napsal Interfax.

Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC) vydal loni v březnu právě kvůli podezření z nezákonných deportací ukrajinských dětí do Ruska zatykač na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou a také na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Moskva odmítá, že by děti unášela. Hovoří o „programu přesídlení“ za účelem ochrany sirotků a opuštěných dětí z oblasti válečného konfliktu.

Reklama

Doporučované