Hlavní obsah

Ukrajina ztrácí hlasitého zastánce a milovaného hrdinu. Borise „Johnsonjuka“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie Borise Johnsona na druhé návštěvě Kyjeva od začátku invaze. S Volodymyrem Zelenským se tam setkal minulý měsíc.

Reklama

Zatímco ve Westminsteru vyvolalo nedávné oznámení rezignace z úst premiéra Borise Johnsona úlevu, na Ukrajině zavládl smutek, píše CNN. Kyjev přichází o svého „hrdinu“.

Článek

„Milovali jsme ho. Nedělal příliš mnoho prohlášení a ani jsme mu nerozuměli, ale poslal letadla plná zbraní. Upřímně si nedokážu Ukrajinu bez Borise Johnsona představit,“ řekla jedna z oslovených žen z ukrajinského Dnipra v anketě pro americké rádio NPR.

Podobný vztah má k dosluhujícímu premiérovi Spojeného království většina ukrajinské společnosti i podle tamního prezidenta Volodymyra Zelenského. Jeho kancelář oznámila, že hned ve čtvrtek, kdy Johnson oznámil rezignaci, ukrajinský prezident do Downing Street volal, aby svého spojence podpořil.

„Všechny nás ta zpráva zarmoutila. Nejen mě, ale celou ukrajinskou společnost. Nemáme pochyb, že podpora Velké Británie bude zachována, ale vaše osobní vedení a charisma bylo výjimečné,“ měl říct Zelenskyj Johnsonovi.

Podle CNN patří Johnson mezi nejhlasitější podporovatele Ukrajiny z řad světových lídrů. Na rozdíl například od německého kancléře nebo francouzského prezidenta neváhal ostře vystupovat proti Rusku a Vladimiru Putinovi silnými výroky.

Na osobní návštěvu Kyjeva se navíc vydal už na začátku dubna, jako jeden z prvních zahraničních státníků. Londýn kromě toho také Ukrajině poslal vojenskou pomoc v hodnotě 2,3 miliardy liber (asi 670 miliard korun), což je podle britské vlády nejvíc ze všech kromě USA.

„Hlasitost a suverénnost Johnsonovy podpory je v přímém kontrastu se zdrženlivou podporou německého kancléře Olafa Scholze. Johnson byl lídr přední evropské mocnosti, jaderné velmoci, který se nebál postavit za Ukrajinu a odpovědět Rusku,“ řekla k tomu Kristine Berzinaová, bezpečnostní analytička z amerického think-tanku GMF.

Zatímco francouzský prezident Emmanuel Macron čelil přímé kritice Zelenského kvůli své roli ve vyjednávání s Moskvou, Johnson byl vždycky vnímán jako jednoznačný a jasný podporovatel Ukrajiny, dodala k tomu CNN.

Johnson je na Ukrajině tak oblíbený, že už několik měst podle americké televize navrhlo pojmenovat po něm ulici. Když britský premiér oznámil rezignaci, ukrajinský supermarket Silpo jako symbol podpory umístil na instagramu nad svou značku blonďaté rozcuchané vlasy.

Podle NPR se zdá, že na Ukrajině většina lidí nerozumí, proč Johnson oznámil rezignaci. „Je to smutné, protože Boris Johnson vždy pomáhal Ukrajině. Nemůžu uvěřit, že se to stalo,“ zní další odpověď pro anketu amerického rádia z ulic Dnipra. „Respektoval jsem ho, protože se nebál přijet sem a Ukrajinu hodně podporoval,“ dodal k tomu jiný respondent.

Jako doklad Johnsonovy popularity rádio jmenuje i fotografii z kyjevské kavárny, kde nabízejí zákusek připomínající blonďaté vlasy britského premiéra s názvem „Boris Johnsonjuk“.

Za „hrdinu“ Johnsona označil také prezidentův poradce Mychajlo Podoljak a podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby je britský lídr „muž, který se nebojí riskovat za věc, ve kterou věří“.

Podle britského odborníka na průzkumy veřejného mínění a novináře Petra Kellnera se Johnson do této role dostal nejspíš díky tomu, že se zhlédl ve Winstonu Churchillovi, který stál v čele Velké Británie za druhé světové války. Měl z toho ale i osobní prospěch.

„Ukrajina dala Johnsonovi šanci napodobit svého hrdinu a zaujmout tvrdý a nekompromisní postoj k otázce, která je zároveň vojenská i morální,“ řekl Kellner CNN s odkazem na Churchilla. „Ruská invaze přišla v době, kdy Johnsona potápěly skandály, zejména kolem „Partygate“, a rovněž ho postihly politické následky rychle rostoucí inflace,“ dodal k tomu odborník, podle něhož není Johnson prvním ani posledním státníkem, který využil silný postoj k zahraničním událostem, aby skryl „slabost doma“.

I Johnson měl v podpoře mezery

Britská vojenská pomoc Ukrajině začala už dlouhé roky před jeho nástupem do funkce v roce 2019. Už čtyři roky předtím Spojené království spustilo operaci s cílem poskytnout ukrajinské armádě výcvik. O dva roky později se spolupráce ještě prohloubila, když Kyjev a Londýn podepsaly obrannou dohodu, která mimo výcviku zahrnovala i propojení ve sdílení informací tajných služeb.

Je nicméně pravdou, že první dodávka zbraní putovala na Ukrajinu na rozkaz Johnsona letos v lednu.

Británie nicméně zároveň na rozdíl od ostatních evropských zemí odmítá zrušit vízovou povinnost pro ukrajinské uprchlíky a stejně jako všichni ostatní byla proti zřízení bezletové zóny. Ukrajinský prezident ani žádný jiný vrcholný představitel ale za tyto kroky na rozdíl od ostatních Británii nikdy nekritizoval.

Reklama

Doporučované