Hlavní obsah

Ukrajinci překvapili, měli zaútočit na Rusy u Charkova

Foto: Artem Grebenyuk, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Zatímco se celý svět dívá na jih Ukrajiny k Chersonu, podnikla podle informací ruské pobočky BBC ukrajinská armáda výpad na východě země u Charkova.

Článek

Ukrajinské ozbrojené síly přešly do protiofenzivy v Charkovské oblasti na východě země a v úterý ráno u města Balaklija nečekaně zaútočily na uskupení ruských vojsk, uvedla ruská redakce BBC. Útok potvrdil vysoký představitel promoskevských separatistů.

Ruské síly podle četných, i když zatím neoficiálních zpráv urychleně ustupují za řeku Severní Doněc, uvedla BBC. Proruské kanály na platformě Telegram kromě toho plní zprávy, že ukrajinská armáda znovu dobyla vesnici Verbivka u Balakliji, kde se nachází rozsáhlý arzenál ruské armády. Další zdroje tvrdí, že Ukrajinci ovládli už i strategicky významnou Balakliju, která měla před válkou téměř 27 000 obyvatel.

Přes Balakliju se přesouvají ruská vojska směrem ke Slovjansku či Kramatorsku v Doněcké oblasti. Vede tudy také silnice k železniční stanici Kupjansk, přes níž se podle BBC přepravuje většina armádního nákladu z Ruska.

„Pokud se Ukrajincům skutečně povedlo v okolí Charkova svojí operací překvapit, dokazuje to, v jakém zmatku je ruská armáda,“ napsal na Twitteru Phillips O'Brien, který přednáší strategická studia na skotské univerzitě St. Andrews. Podle jeho názoru se ukrajinský protiútok dal předvídat.

Oznámení o současném ukrajinském postupu u Charkova bylo známkou toho, že ruské jednotky mají potíže s posilováním podél fronty, uvedl na Twitteru bývalý americký velitel pozemních sil v Evropě Mark Hertling.

Poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Serhij Leščenko podle agentury Reuters na Twitteru napsal, že prezident Volodymyr Zelenskyj večer oznámí ohledně ukrajinského protiútoku v Charkovské oblasti „dobré zprávy“. Později byl ale tweet smazán.

Ve svém večerním projevu se prezident Volodymyr Zelenskij o operacích v Charkovské oblasti nezmínil, ale řekl, že v úterý bylo sestřeleno pět ruských střel, většina z nich na jihu.

Ukrajinské síly kromě toho podnikají protiofenzivu v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak v pondělí vyzval obyvatele této oblasti i poloostrova Krym, aby se připravili, že ukrajinské síly budou dobývat zpět Ruskem ovládnutá území.

Podle dostupných informací se jim daří – především útočí na mosty přes veletok Dněpr a ohrožují tak tisíce ruských vojáků, které by mohly uváznout na pravém břehu bez možnosti evakuace.

Mosty přes Dněpr v posledních dnech utrpěly znovu vážné škody. Silniční Antonivský most je v těchto dnech cílem každodenních útoků. Do pondělí 5. září ráno stále stál, je ovšem podle zpráv z Chersonu naprosto nepoužitelný. Do vody už se zřítil kus mostu u Nové Kachovky.

V prostřední části úseku, v okolí Davydiva Bridu, ukrajinské jednotky pomalu postupují. Zatím rozšiřují předmostí, které si vytvořily hned první den útoku po přechodu řeky Inhulec u vesnice Andriivka.

Reklama

Související témata:

Doporučované