Hlavní obsah

Ukrajinská obrana potřebuje zákopy. Rozkaz ale přišel příliš pozdě

Foto: twitter/GeneralStaffUA

Zákopy na Ukrajině. Ilustrační foto.

Reklama

Ve světle očekávané ruské ofenzivy se Ukrajina musí více soustředit na posílení obranné linie, zejména vybudovat kvalitní systém zákopů. Vojáci už je vykopávají, objevují se ale obavy, že začali příliš pozdě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Intenzita ruských útoků na ukrajinské frontě sílí. Ukrajinci se nyní obávají, že vojáci nebudou schopni včas vykopat dostatek zákopů, aby dokázali efektivně čelit očekávané ruské ofenzivě na východě země.

„Od minulého léta jsme poukazovali na to, že je nutné vybudovat obranná zařízení, propojit dotyčné ministry a místní vojenské úřady a postavit dostatečně silnou obrannou linii,“ řekl opoziční politik Rostyslav Pavlenko evropskému serveru Politico, který na obavy Kyjeva ve čtvrtek upozornil.

Nedostatky ukrajinské obranné linie uznali i prezident země Volodymyr Zelenskyj a premiér Denys Šmyhal s tím, že je nutné tyto struktury výrazně posílit. Obzvlášť po loňské neúspěšné letní protiofenzivě, která Ukrajině přinesla minimální územní zisky.

Protiofenziva nedokázala naplnit cíle mimo jiné kvůli tomu, že Rusové vytvořili kvalitní obrannou linii. Na to, že jednou z hlavních sil ruské armády je právě kvalitní obrana a prolomit ji bude klíčovou výzvou ukrajinské protiofenzivy, již před začátkem operace upozorňovala řada vojenských analytiků.

Nyní se ale karty obracejí a do defenzivy se dostává Ukrajina, což obrací pozornost ke kvalitě ukrajinské obranné linie. A hlavně to, jestli je dostatek času na to, ji rekonstruovat, aby vojáci dokázali ruské agresi čelit. Mnozí se obávají, že na to už je bohužel pozdě.

Politico poukázalo rovněž na to, že prezident Zelenskyj o nutnosti posílení obrany s veliteli armádních složek jednal již v listopadu minulého roku. Přesný rozpočet na její rozšíření byl ale oznámen až v únoru a konkrétní kroky byly provedeny o měsíc později. „Konečně je (zákopy) začali stavět, ale je to pozdě. Začali minulý měsíc,“ řekla opoziční politička a bývalá členka administrativy exprezidenta Petra Porošenka Ivanna Klympušová-Cincadzeová.

Začátek výstavby zákopů potvrdil i šéf Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. „S celkovou výstavbou a rekonstrukcí obranných opevnění jsme začali až 1. března,“ řekl pro Politico s tím, že nedokáže říct, kdy by mohla být výstavba hotova.

Reklama

Doporučované