Hlavní obsah

Ukrajinská rozvědka vylákala ruský vrtulník na své letiště

Foto: Shutterstock.com

Vrtulník Mi-8AMTŠ podobný tomu, který přistál na Ukrajině (ilustrační foto).

Reklama

Podle ukrajinské rozvědky se jednalo o půlroční akci, která vedla k vylákaní a zajetí nepřátelského vrtulníku, jenž přepravoval letecké součástky.

Článek

Ukrajinská vojenská rozvědka nedávno vylákala na Ukrajinu ruský vojenský vrtulník Mi-8AMTŠ. Stalo se tak díky dlouhodobé speciální operaci, která trvala déle než půl roku, napsal ve středu deník Ukrajinska pravda s odvoláním na své vysoce postavené zdroje v rozvědce.

List zveřejnil snímky stroje a leteckých součástek k ruským stíhačkám Su-27 a Su-30SM, které vrtulník přepravoval mezi dvěma leteckými základnami.

Spolu s pilotem byli na palubě dva členové posádky, kteří nevěděli, kam vlastně vrtulník letí. Mi-8 přistál v Charkovské oblasti. V důsledku speciální operace byli dva členové posádky zlikvidováni. Pilot a jeho rodina se nyní nacházejí na Ukrajině.

Rozvědce se podařilo pilotovu rodinu dostat z Ruska ještě před tím, než vrtulník přistál na severovýchodě Ukrajiny. Kromě transportního vrtulníku Mi-8 v nejmodernější verzi získala Ukrajina i zmíněné letecké součástky. Podle listu Ukrajinska pravda byl vrtulník již přesunut do Kyjeva. Jméno ruského pilota deník neuvedl.

Mluvčí rozvědky Andrij Jusov potvrdil, že na ukrajinském letišti skutečně přistál ruský vrtulník, ale podrobnosti budou podle něj zveřejněny později. „Předběžně takové informace jsou. Na oficiální vyjádření si ale musíme chvíli počkat. Práce probíhá a vše je v pořádku, brzy zveřejníme novinky,“ řekl.

Podívejte se

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ukrajinský dron zasáhl bombardér Tupolev Tu-22 na letecké základně v Novgorodské oblasti. Tvrdí, že stroj pouze poničil. Záběry z místa ovšem ukazují, že bombardér pohltil mohutný požár.

Ruské úřady se zdržely vyjádření, ztrátu vrtulníku nepřiznaly. Ruský kanál Fighterbomber na sociální síti Telegram tvrdil, že Mi-8 zabloudil na Ukrajinu vinou chyby v navigaci, poznamenala BBC na svém ruskojazyčném webu.

Ukrajinska pravda připomněla, že letos na jaře vešlo ve známost, že se Ukrajinci loni v létě neúspěšně pokusili vylákat na Ukrajinu ruského pilota bombardérů Su-24 a Su-34. Podle deníku šlo o akci, kterou bez svolení nadřízených podnikl velitel jedné ukrajinské jednotky Roman Červinskyj s cílem získat ruské vojenské letadlo.

Červinského nápad s únosem letadla rozvědka podle mluvčího Jusova „okamžitě odmítla“ jako neuskutečnitelný a příliš riskantní, což se nakonec také potvrdilo. Červinského pak letos v dubnu zadržela ukrajinská tajná služba SBU a obvinila jej z překročení pravomocí.

Reklama

Doporučované