Hlavní obsah

Chytili Ukrajinci velké zvíře? Možná zajali ruského velitele uskupení Západ

Foto: Repro: twitter.com/LvivJournal

Stal se ruský generálporučík Andrej Syčevoj zajatcem Ukrajinců?

Reklama

Ukrajinská protiofenziva v posledních dnech sílí a oznamuje úspěchy. Jedním z nich by mohlo být také zajetí vysokého velitele uskupení ruských vojsk Andreje Syčevoje.

Článek

Ukrajinská média a sociální sítě zaplavily spekulace nad fotografiemi zajatého muže, o kterém se předpokládá, že jím je generálporučík Andrej Syčevoj. Pokud se informace potvrdí, půjde o nejvýše postaveného ruského důstojníka zajatého od dob druhé světové války.

Syčevoj velí jednomu z uskupení ruských vojsk, tzv. uskupení Západ, informovalo v červenci v komuniké ruské ministerstvo obrany. Deník The Kyiv Post odhaduje, že toto uskupení tvoří asi polovinu ruských sil rozmístěných na Ukrajině.

Obrázky a videa údajně ukazují generálporučíka Andreje Syčevoje převlečeného do podplukovnické uniformy ve skupině ruských vojáků, kteří jsou spoutaní a klečí na kolenou. Jeden uživatel sociálních médií uvedl, že se nacházejí poblíž strategického města Balaklija v Charkovské oblasti.

Nezávislé ukrajinské zpravodajské zdroje informovaly o Syčevojově zajetí jako o pravděpodobném, ale nepotvrzeném.

„Nyní se však všechny informace prověřují, aby se potvrdilo, že tento člověk má vztah k (ruskému) velitelství, protože jsou možné různé verze,“ řekl k videu poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak ve vysílání kanálu 24.

Aktuální dění na frontě

„Za poslední týden osvobodily ukrajinské jednotky desítky obcí a více než tisíc kilometrů čtverečních ukrajinského území,“ oznámil Zelenskyj. Potvrdil také osvobození strategicky důležitého města v Charkovské oblasti Balaklija.

Ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko nepřímo naznačil, že osoba na záběrech není jen obyčejný podplukovník.„Za generálporučíka lze vyměnit hodně našich mužů. Opravdu mnoho!“ řekl.

Ukrajinský deník Lviv Journal zveřejnil video zajatých mužů s popiskem: „Čas ukáže, zda se na videu objevuje generál Andrej Syčevoj. Zaujalo mě, že ho obklopilo šest ukrajinských vojáků, kteří se na něj dívají, jako by byl velká ryba,“ napsal.

Na ruských sociálních sítích je Syčevoj považován za možného viníka selhání ruských sil v Charkovské oblasti, ve které teď ukrajinské jednotky postupují. Evropská unie jej zařadila na svůj sankční seznam po ruském vpádu na Ukrajinu.

Oficiálně zprávu nepotvrdilo ani Rusko, ani Ukrajina.

Reklama

Doporučované