Hlavní obsah

Úmrtí Poláka v Gaze vyšetřujeme jako vraždu, hlásí Varšava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter//idfonline

Ilustrační foto.

Reklama

Mezi oběťmi izraelského leteckého úderu, který zabil na začátku měsíce sedm humanitárních pracovníků, byl i polský občan. Polské úřady se smrtí polského dobrovolníka zabývají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Polské úřady vyšetřují smrt polského dobrovolníka v Pásmu Gazy při izraelském úderu jako vraždu, řekl v pátek v parlamentu náměstek polského ministra zahraničí Wladyslaw Teofil Bartoszewski. Informoval o tom deník Rzeczpospolita.

Izraelský letecký úder zabil na začátku tohoto měsíce v Pásmu Gazy sedm humanitárních pracovníků charity World Central Kitchen (WCK), mezi nimiž byl i polský občan Damian Soból. Polsko už dříve kritizovalo izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a izraelského velvyslance ve Varšavě za to, jakým způsobem se k události postavili.

Izraelská armáda přiznala, že se při zásahu humanitárního konvoje dopustila závažné chyby. Armáda také provedla rychlé šetření incidentu a po jeho závěru oznámila, že propustí dva důstojníky. Uvedla také, že ti, kteří provedení úderu schválili, byli přesvědčeni, že cílí na ozbrojené bojovníky Hamásu. Bartoszewski ale podle agentury AP označil tato disciplinární opatření za neadekvátní a vyzval, aby útok vyšetřil nezávislý izraelský soud.

Izraelský velvyslanec v Polsku Jaakov Livne se minulý týden za smrt polského dobrovolníka omluvil. Předtím ale vyvolal kritiku, když v souvislosti s polskými negativními reakcemi na izraelský úder mluvil o antisemitismu.

Reklama

Doporučované