Hlavní obsah

Uřezané hlavy dětí? Izraelská vláda šokující informaci nemůže potvrdit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Izraelští vojáci odnášejí oběti teroristického řádění v kibucu Kfar Aza.

Reklama

Od začátku války se na sociálních sítích a v médiích začaly objevovat zprávy ze zmasakrovaných kibuců a bombardované Gazy. Některé jsou pravdivé, jiné dezinformace šířené za účelem poškození druhé strany.

Článek

Svět zděsily záběry, které se od sobotního rána začaly objevovat na sociálních sítích. Teroristé z Hamásu zaútočili na izraelská města a vesnice poblíž Pásma Gazy. Jejich bestiální útok mnoho očitých svědků popisuje jako masakr. Brigády Izzadína Kásama vraždily vojáky, civilisty, muže, ženy, děti i staré lidi a kolem 150 lidí unesli do Gazy, kde je drží jako rukojmí.

Svět jejich běsnění sledoval prakticky v přímém přenosu. Nicméně o jednom z nejtragičtějších příběhů celé události se dozvěděl v úterý 10. října.

Izraelská armáda přivedla novináře do kibucu Kfar Aza, aby jim ukázala, jakých zrůdností se teroristé dopustili. Téměř všichni obyvatelé tohoto kibucu nacházejícího se pár kilometrů od Gazy byli zavražděni. Vojáci i novináři scény na místě popisovali jako masakr. Nejvíce hrůzy vyvolala informace, kterou zveřejnila reportérka izraelské stanice i24NEWS, jež hovořila o zavraždění 40 nemluvňat, jimž byly useknuté hlavy.

Snímky zabitých dětí zveřejnila vláda

Informace se však zatím nepotvrdila a je možné, že jde o dezinformaci. Zda záměrně rozšířenou, je nejasné. Sama reportérka později na X napsala, že ji o mrtvých, včetně bezhlavých dětí, informovali vojáci. „Jeden z velitelů mi řekl, že viděl uřezané hlavy dětí,“ dodala.

O několik hodin později přišla s novými informacemi agentura Anadolu. Ve zprávě informovala, že izraelská armáda „nemůže informaci o stínání hlav nemluvňat potvrdit“.

Ve čtvrtek oficiální účet izraelského premiéra Benjamina Netanjahua na sociální síti X zveřejnil fotky tří malých dětí. Dvě byly spálené k nepoznání a jedno zcela zakrvácené. Drastické snímky měl Netanjahu ukázat i americkému ministrovi zahraničí Antonymu Blinkenovi při jeho návštěvě Izraele. Z fotek však nelze rozpoznat, zda jde o údajná nemluvňata z Kfar Azy.

Reportér v Izraeli

Zvláštní zpravodaj Seznam Zpráv Jan Novák vyrazil do Izraele, aby zprostředkoval hrůzy, které tam teroristé z Hamásu napáchali.

Při setkání s Blinkenem Netanjahu hovořil o tom, že teroristé některým svým obětem opravdu hlavy setnuli, nespecifikoval však, že by šlo o malé děti, napsala CNN.

Informace o tom, že nemluvňatům byly setnuté hlavy, a informace o počtu nepotvrdila ani izraelská vláda. „Víme o případech, kdy teroristé z Hamásu setnuli svým obětem hlavy ve stylu Islámského státu. Nicméně nemůžeme potvrdit, zda šlo o muže nebo ženy, civilisty nebo vojáky, dospělé nebo děti,“ stálo ve vládním prohlášení.

To bylo v rozporu s dřívějším oznámením mluvčího izraelského premiéra, v němž tvrdil, že „v Kfar Aza byla nalezena nemluvňata, kterým byly setnuté hlavy“.

Zpočátku se zdálo, že informaci potvrdil americký prezident Joe Biden. Ve svém projevu před lídry americké židovské komunity řekl, že „si nemyslel, že v životě uvidí potvrzené fotografie malých dětí s useknutými hlavami“.

Mluvčí Bílého domu později doplnil a opravil Bidenovo prohlášení. Podle něj prezident ani nikdo jiný z jeho týmu neviděl fotografie ani neobdržel potvrzené informace o takovýchto zvěrstvech. Biden se prý odkazoval na média a izraelské představitele.

Později přišel s informacemi o případech, že byly nemluvňatům setnuté hlavy v sousedním kibucu Be’eri, mluvčí izraelské armády Jonathan Conricus. „Máme znepokojivé zprávy, že dětem byly setnuté. Bohužel mohu s relativní jistotou potvrdit, že k tomu došlo v Be’eri.“

Hamás všechna obvinění odmítl. Jeho mluvčí Izzat al-Rišík řekl, že mezinárodní média „šíří lži o Palestincích a palestinském odboji, ale nepředloží žádné důkazy“. Jejich obhajoba je ale velmi slabá. Existuje dostatečné množství důkazů k tomu, že obyvatelé kibuců Kfar Aza a Be’eri byli zavražděni teroristy. Nicméně důkazy o zabitých nemluvňatech se setnutými hlavami se prozatím neobjevily. Izraelská vláda z místa nezveřejnila žádné fotografie. CNN napsala, že její reportéři na místě nenašli nic, co by informaci potvrzovalo.

Reklama

Doporučované