Hlavní obsah

USA by zasáhly, varoval ministr obrany před rozšířením bojů Izrael-Hamás

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr obrany USA Lloyd Austin.

Reklama

Spojené státy na Blízký východ vyšlou další systémy protiletecké obrany THAAD a Patriot.

Článek

Americký ministr obrany Lloyd Austin v neděli prohlásil, že Spojené státy by se nerozpakovaly zasáhnout, pokud by nějaká organizace či země chtěla rozšířit konflikt mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Informovala o tom agentura AFP.

„Existují obavy z výrazného stupňování útoků na naše vojáky a občany po celém (blízkovýchodním) regionu,“ řekl šéf Pentagonu v pořadu americké televize ABC This Week. „Těm, kdo by se pokoušeli konflikt rozšířit… radíme, aby to nedělali. Máme právo se bránit a nebudeme se rozpakovat podle toho jednat,“ dodal.

Austin se tak vyjádřil krátce poté, co Pentagon oznámil posílení své vojenské přítomnosti v regionu v reakci na „stupňování napětí ze strany Íránu a jeho spojenců v poslední době“. Spojené státy na Blízký východ vyšlou další systémy protiletecké obrany THAAD a Patriot, v pohotovosti a připraveni na případný přesun do oblasti budou i další američtí vojáci. USA do východního Středomoří už také vyslaly dvě letadlové lodě.

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján v neděli varoval, že situace na Blízkém východě se může „vymknout kontrole“, pokud Izrael a Spojené státy „okamžitě neukončí zločiny proti lidskosti a genocidu v Pásmu Gazy“.

Leteckou základnu Ajn al-Asad v západním Iráku, kde působí američtí vojáci a jiné mezinárodní síly, v neděli zasáhly rakety. Uvnitř základny byl slyšet jeden výbuch.

Reklama

Související témata:

Doporučované