Hlavní obsah

USA jsou krůček od prolomení japonského pacifismu. Hledají munici pro Kyjev

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Palba z houfnice D-30 v Doněcké oblasti, březen 2023.

Reklama

Spojené státy usilují o získání japonských dodávek TNT pro dělostřelecké granáty na Ukrajinu. Zaslání munice by znamenalo prolomení pacifismu, který dominuje zahraniční politice Tokia.

Článek

Japonsko sice od začátku ruské invaze na Ukrajinu vyjadřuje podporu Kyjevu, kvůli své desítky let trvající pacifistické politice ale odmítá zasílání vojenské pomoci. To by se mohlo nyní podle zjištění agentury Reuters pomalu měnit.

Spojené státy totiž usilují o získání japonských dodávek TNT pro dělostřelecké granáty na Ukrajinu. Šlo by o prolomení pravidel platných pro japonské společnosti, podle kterých nesmí prodávat zbraně do zahraničí.

Přesto se zdá, že spojenci našli způsob, jak prodej TNT v situaci celosvětového nedostatku munice obejít, napsala agentura Reuters s odkazem na dva zdroje obeznámené se situací.

Vývozní omezení pro výrobky dvojího užití nebo zařízení prodávané na komerční bázi jsou méně přísná než pro zboží s čistě vojenským účelem, a proto mohou Spojené státy nakupovat pro svou armádu například notebooky Panasonic Toughbook.

Tokio, které tento týden hostilo amerického ministra obrany Lloyda Austina, sdělilo americké vládě, že prodej průmyslového TNT povolí, protože tato výbušnina není určena pouze pro vojenské účely, uvedl jeden ze zdrojů.

Japonsko uvalilo na Rusko další sankce

Japonsko zakázalo vývoz zboží spojeného s chemickými zbraněmi do Ruska kvůli obavám z využití zbraní hromadného ničení v jeho válce na Ukrajině. Po vyhlášení částečné mobilizace rozšířilo také již zavedené sankce.

USA tak chtějí zapojit japonskou společnost do dodavatelského řetězce TNT, aby dodávala výbušniny do muničních závodů vlastněných americkou armádou, které by je využívaly do munice posílané na Ukrajinu.

Japonské ministerstvo obchodu, průmyslu a hospodářství napsalo, že zboží, na které se nevztahují vojenská omezení, bude posuzováno podle běžných vývozních pravidel, která zohledňují záměr kupujícího, včetně toho, zda by jeho použití nenarušilo mezinárodní bezpečnost.

Posílení armády i spolupráce s NATO

Tokio ve válce na Ukrajině ustoupilo od své politiky pacifismu, která japonské diplomacii dominuje od porážky země ve druhé světové válce. Premiér Fumio Kišida chce podle Reuters Ukrajině pomoci, protože jeho administrativa se obává, že ruské vítězství by povzbudilo Čínu k útoku na Tchaj-wan a zatáhlo jeho zemi do regionální války.

Loni varoval, že východní Asii může potkat ukrajinský osud, a jeho administrativa oznámila největší posílení japonské armády od druhé světové války (více jsme psali zde).

Navzdory této změně Japonsko stále Ukrajině neposílá smrtící vojenský materiál, ale poskytlo Kyjevu například neprůstřelné vesty, přilby nebo potraviny.

Po návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Japonsku během hirošimského summitu lídrů G7 minulý měsíc Kišida souhlasil s darováním džípů a nákladních automobilů.

Zdá se, že míra souhlasu Japonců s poskytnutím vojenské pomoci Ukrajině roste, ale spor trvá právě o smrtící prostředky, řekl agentuře Reuters Tsuneo Watanabe, vedoucí pracovník Sasakawa Peace Foundation.

„Skutečnost, že se Japonsko rozhodlo poskytnout Ukrajině nákladní automobily, ukazuje, že se věci mění. Nezdá se však, že by v otázce vyslání smrtící pomoci zatím panovala politická shoda,“ řekl.

Japonsko na začátku května také oznámilo posílení spolupráce se Severoatlantickou aliancí. Kvůli dopadům války na Ukrajině souhlasilo s otevřením první styčné kanceláře NATO svého druhu v Asii.

Japonsko na cestě k povolení dodávek zbraní

Dodávky komerčního TNT do USA mohou být pouze dočasným opatřením, protože mnoho zákonodárců japonské vládnoucí Liberálně demokratické strany (LDP) chce zmírnit nebo zrušit vývozní omezení.

V prosinci, kdy Kišida oznámil pětiletý plán na budování japonských sil sebeobrany (Tokio vzhledem k minulosti oficiálně nemá armádu), slíbil, že pravidla vývozu přehodnotí. Otevřel tak možnost, že Japonsko bude dodávat zbraně nejen Ukrajině, ale i dalším zemím, které Tokio a Washington považují za potenciální spojence proti Rusku a Číně.

Washington žádá o pomoc při vyzbrojování Ukrajiny i další asijské státy, které až doposud udržovaly jistou míru pacifismu, například Jižní Koreu. Ovšem i Soul se nadále drží politiky neposílat na Ukrajinu smrtící vojenské prostředky.

Reklama

Doporučované