Hlavní obsah

Japonsko buduje armádu pro 21. století. Bude jedna z nejsilnějších na světě

Japonská vláda sáhla k revolučnímu kroku. Plánuje zreformovat svou armádu a zvýšit obranný rozpočet. Podle vládních představitelů je za tímto krokem obava z rostoucích hrozeb, které představují Čína a Severní Korea.

Reklama

Článek

Japonsko v pátek přijalo novou národní bezpečnostní strategii. Jde o největší reformu japonského přístupu k válce, obraně a armádě od konce druhé světové války. Japonští politici dosud podporovali narativ mírumilovného Japonska založeného na pacifismu. Nyní se snaží zemi připravit na geopolitické překážky dalších dekád.

Podle nové strategie představuje největší hrozbu pro zemi vycházejícího slunce Čína a Severní Korea. Hlavně Čína je představena jako největší hrozba pro japonskou národní bezpečnost.

Vláda schválila znění tří dokumentů, které rámují změnu v japonské politice. Japonsko zvýší výdaje na obranu z jednoho procenta HDP na dvě procenta, čímž se přiblíží standardu NATO, jež je pro zemi důležitým partnerem. Celkově plánuje vláda na obranu vynaložit kolem 314 miliard dolarů.

V posledním roce pětiletého cyklu se bude roční rozpočet armády pohybovat kolem 80 miliard dolarů, což Japonsko umístí na třetí místo v žebříčku zemí, které dávají nejvíce financí na obranu – první jsou Spojené státy (800 miliard ročně) a druhá Čína (přes 200 miliard ročně).

Finance na navýšení obranného rozpočtu chce vláda získat zvýšením daní. Zvýší se například daň na tabákové výrobky.

Jak se Ukrajina připravuje na zimu

Ruské útoky v posledních týdnech cílí hlavně na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Lidé i politici v zemi tak teď mají obavy, jak zvládnou blížící se zimu.

Japonsko plánuje zvýšit kapacitu střel dlouhého doletu, které umožní vést odvetné útoky na nepřátelské základny na cizích územích. Za tímto účelem by mělo být od USA pořízeno až 500 řízených střel Tomahawk s dlouhým doletem. Celkově by měla být kapacita navýšena až na 1000  střel. Zvýšený bude také počet protibalistických střel a zařízení. Měl by se zvýšit až o trojnásobek.

Japonské obranné složky budou reorganizovány pod novým velením, aby byly schopné rychleji reagovat na hrozby.

Infrastruktura, jako jsou letiště a přístavy, se přizpůsobí vojenskému užití. Armáda by je měla začít využívat v první polovině roku 2024.

Severní Korea o jaderných zbraních

Severní Korea je proti válce, ale pokud na ni Jižní Korea zaútočí jako první, bude muset odpovědět jadernými zbraněmi. Podle agentury Reuters to prohlásila Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Vláda také zvýší schopnost země vést kybernetickou válku. Do tohoto odvětví plánuje dát až 22 miliard dolarů. Do vesmírných operací investuje vláda kolem 14 miliard dolarů.

Důležitým faktorem nové strategie je snaha učinit obranyschopnost země nezávislou na americké podpoře.

Nový plán reaguje na geopolitickou změnu, která v posledním desetiletí v regionu nastala. Zvýšená aktivita Číny a její agresivní zahraniční politika a zbrojení Severní Koreje donutily Japonsko přehodnotit své postavení.

Důležitou roli hrála i válka na Ukrajině, která japonské politiky vyvedla z přesvědčení, že konvenční válka je v současné době nepravděpodobná.

Kde všude má Čína základny?

Tchajwanec Joseph Wen vypracoval projekt, který nyní posvěcují i vojenští analytici. Od roku 2020 systematicky vytváří interaktivní online mapu s detailními informacemi o více než 1500 čínských vojenských základnách nejen na území Číny, ale i ve zbytku světa.

V roce 2013 národní obranná strategie označila Rusko a Čínu jako strategické partnery Japonska. To se nicméně v novém dokumentu změnilo. Za největšího strategického partnera jsou označeny Spojené státy a země s podobným demokratickým smýšlením.

O reformu usiloval už mezi lety 2014-2015 tehdejší premiér Šinzó Abe. Setkal se nicméně s kritikou. Političtí představitelé a společnost nechtěli opustit pacifismus, který byl s Japonskem spojený po několik desetiletí.

V současné době o změnu usilují jak politici, tak i společnost. Průzkum z minulého týdne ukázal, že zvýšení obranného rozpočtu podporuje přes 50 procent dotázaných. „Japonsko dosáhlo zlomového bodu ve své historii,“ řekl na tiskové konferenci premiér Fumio Kišida pro New York Times.

Američané změnu vítají. Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan řekl, že postup japonské vlády „posílí a modernizuje přátelství mezi Spojenými státy a Japonskem“.

„Japonsko je připravené bránit svobodnou a otevřenou jihovýchodní Asii založenou na mezinárodním právu,“ prohlásil americký ministr obrany Lloyd Austin na adresu japonské iniciativy pro server Deutsche Welle. Krok japonské vlády podpořil také americký velvyslanec v Japonsku Rahm Emanuel.

Představitelé Jižní Koreje mají k nové iniciativě jisté výhrady. Týkají se teritoriálních nároků. Jihokorejci chtějí, aby se formulace teritoriálních nároků z dokumentu odstranila. Země po dlouhá léta soupeřily o ostrovy v Japonském moři. V současné době jsou spravovány Jižní Koreou, ale Japonsko si na ně klade nárok.

Čína změnu japonské politiky kritizuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované