Hlavní obsah

Student zmapoval více než 1500 čínských základen. Chce pomoct Tchaj-wanu

Foto: Profimedia.cz

Snímek z červnového cvičení čínských vojáků v provincii Kuang-si.

Reklama

Tchajwanec Joseph Wen je sice studentem hudby, jeho vášní je ale armáda. Vytvořil oceňovanou interaktivní mapu více než 1500 čínských vojenských cílů. Jejich největší koncentrace je dle obav Tchajwanců na jihu ČLR.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Během studia na střední škole se Tchajwanci Josephu Wenovi dostal do rukou čínský časopis o ozbrojených silách. Mapa vojenských základen Tchaj-wanu mu učarovala natolik, že se armádní záležitosti staly jeho vášní. Pro své další studium si sice vybral hudbu, ve volných chvílích však vypracoval projekt, který nyní posvěcují i vojenští analytici.

Joseph se však nezaměřil na Tchaj-wan.

Student od roku 2020 systematicky vytváří interaktivní online mapu s detailními informacemi o více než 1500 čínských vojenských základnách nejen na území Číny, ale i ve zbytku světa. Mapa přesností překvapila i experty.

Projekt ho napadl už ve chvíli, kdy ještě jako dítě pročítal text ve vojenském časopise. „Původně jsem plánoval pouze lokalizovat základny vzdušných sil Čínské lidové osvobozenecké armády (ČLOA), protože je poměrně snadné najít jejich přistávací dráhy, ale nakonec jsem do mapy zahrnul další jednotky ČLOA,“ řekl Wen dle tchajwanských médií.

Foto: Joseph Wen

Snímek obrazovky webu Josepha Wena.

Od té doby se však mapa rozrostla a zahrnuje na 1545 objektů, včetně hlavních čínských vojenských a politických institucí, raketových, radarových, armádních, námořních a leteckých základen, základen strategické podpory, více než 50 vojenských škol a důležitých vojensko-průmyslových zařízení, jako jsou např. loděnice Ta-lien, Ťiang-nan a Chuang-pchu.

Podle mapy má ČLOA základnu také v Sin-ťiangu a Tibetu, Hongkongu nebo ve východoafrickém státě Džibuti.

Mapa je rozdělena do několika kategorií, které uživatelům umožňují zobrazit konkrétní typy zařízení, jako jsou raketové základny a zámořské základny. Ty jsou nahuštěné zejména podél pobřeží provincií Fu-ťien a Kuang-tung naproti Tchaj-wanu. Naopak u hranic s Ruskem se takových míst příliš nenachází.

Jedním ze zařízení zvláštního zájmu na Tchaj-wanu je heliportová základna v Čang-čou v provincii Fu-ťien, tedy pouhých 250 kilometrů od Tchaj-peje.

Základnu Číňané postavili minulý rok pro leteckou brigádu. Okamžitě vyvolala obavy, že by ji čínská armáda mohla využít k zahájení dekapitační operace proti lídrům ostrova.

Pro přesné určení čínských základen Wen shromažďoval informace z veřejných zdrojů, včetně Wikipedie, Map Google, akademických a výzkumných prací, skupin vojenských fanoušků a internetových chatovacích místností. „Vezměte si například letadlovou loď Fujian nebo také typ 003. Informace jdou dohledal v rejstřících stavitelů lodí, tyhle jsou z Ťiang-nanu,“ vysvětluje Joseph.

V jednom případě se mu podařilo ověřit lokaci základny ČLOA díky tomu, že uživatel Baidu zveřejnil příspěvek o nádrži stojící hned vedle vojenského tábora.

„Takové odkazy jsou velmi důležité. Než lokalitu identifikuji, potřebuji zkontrolovat každý detail a porovnat jej s jinými zdroji,“ říká hudebník.

„Další důležité zdroje jsou třeba fotografie zveřejněné čínskými zpravodajskými médii, včetně CCTV, a vojenskými časopisy,“ řekl Wen a dodal, že třeba lokalitu brigády raketových sil ověřil pomocí fotografie zveřejněné státním rozhlasem.

Základny s balistickými raketami středního doletu DF-26, které jsou schopné zasáhnout Tchaj-wan a americký Guam, vystopoval do Sin-jangu v centrální provincii Che-nan.

Wen přiznává, že při vytváření mapy několikrát chyboval. Jednou nesprávně za vojenské zařízení označil vězení, okamžitě ho však opravili další vojenští nadšenci. Identifikovat vojenská místa je obtížné i kvůli tendencím armády používat různé nástroje k ukrývání klíčových míst, říká Wen.

Přesto práci Josepha Wena oceňují i odborníci. Podle Su Tzu-yuna, vedoucího výzkumného pracovníka ostrovního vládou financovaného Institutu pro národní obranný a bezpečnostní výzkum, je mapa přesná nejméně z 80 procent.

„Wen při vytváření mapy odvedl dobrou práci. I když to není stoprocentně přesné, umožňuje to lidem vytvořit si jasnou představu o vojenské síle Číny a jejích rostoucích hrozbách pro Tchaj-wan,“ řekl Su pro SCMP.

Hrozba napadení Tchaj-wanu čínskými silami neustále roste, čínská armáda navíc pravidelně stupňuje své vojenské aktivity v okolí ostrova.

Peking vidí samostatný Tchaj-wan jako své vlastní území a netají se tím, že si pro něj jednoho dne přijde a v případě nutnosti použije sílu. Mapa, již vytvořil Wen, má Tchaj-wanu pomoci. „Doufám, že prostřednictvím mapy, kterou jsem vytvořil, budou lidé na Tchaj-wanu schopni získat představu o ČLOA a jejích vojenských rozmístěních,“ řekl.

Své dílo označil za amatérské a nesrovnatelné s pracemi bezpečnostních agentur. Mapa ale slouží i veřejnosti, dodal s tím, že doufá, že zaujme hlavně mladé. Joseph Wen patří mezi ty, kteří vyzývají mladé tchajwanské studenty, aby se o problematiku zajímali.

„Studiem mapy mohou studenti získat kognitivní válečnou gramotnost, čímž získají navrch nad svými čínskými protějšky, kterým ve studiu takových informací brání Velký čínský firewall. Studenti by měli posilovat schopnost kriticky posuzovat informace z hlediska jejich kvality a autenticity a porozumět tomu, co je užitečná informace a co je implantovaná propaganda,“ dodal Joseph.

Reklama

Doporučované