Hlavní obsah

USA nakoupí vojenský materiál pro Ukrajinu za šest miliard dolarů, Belgie dodá stíhačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil

USA i Belgie dodají Ukrajině vojenské vybavení, ilustrační fotografie.

Reklama

Spojené státy podle ministra obrany Lloyda Austina nakoupí pro Ukrajinu vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů. Belgie ve stejný čas oznámila, že se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu ještě letos.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard Kč), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví podle ČTK o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.

Ohlášená investice se týká raket do systémů protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, dalších druhů munice, dronů i systémů na jejich zneškodňování. Austin plán potvrdil po virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která sdružuje země dodávající Kyjevu vojenskou podporu.

Americká vláda k nákupům využije peníze, které tento týden vyčlenil Kongres, když v rámci širšího balíku opatření schválil uvolnění 61 miliard dolarů na vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině a dalším partnerům v regionu. Většinu balíku podle amerických médií tvoří peníze na vojenské účely.

Washington připravil pro Kyjev desítky balíků zbraní a dalšího materiálu sestavených z existujících amerických zásob. Dnes oznámená pomoc je ovšem založená na jiném mechanismu, a to na zakázkách pro americké zbrojovky, které pak dodávají materiál určený přímo pro Ukrajinu. „Vybavení pravděpodobně na Ukrajinu nedorazí několik let,“ uvádí Politico.

Belgie naopak oznámila, že se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu ještě letos, sdělila to podle stanice VRT belgická ministryně obrany Ludivine Dedonderová. Brusel původně plánoval dodání stíhaček až v roce 2025, nyní se ale rozhodl, že nebude čekat na sestavení nové vlády.

„Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom letouny dodali do konce roku. Chci podtrhnout, že naše vlastní bezpečnost nebude ohrožena,“ uvedla ministryně.

Uspíšení dodávky oznámil na tiskové konferenci společně s Dedonderovou také belgický premiér Alexander De Croo, který rozhodnutí vlády označil za velký krok pro ukrajinskou obranu.

Reklama

Doporučované