Hlavní obsah

Suezský průplav hodiny blokovala uvázlá nákladní loď

Foto: Dipix, Shutterstock.com

Lodě v Suezském průplavu (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

V Suezském průplavu v Egyptě uvázla ve čtvrtek ráno nákladní loď, která blokovala dopravu na jedné z nejvytíženějších vodních cest na světě. O několik hodin později se plavidlo podařilo vyprostit.

Článek

Nákladní loď, která ve čtvrtek brzy ráno uvázla v Suezském průplavu, se podařilo vyprostit. Píše to agentura Reuters s odkazem na specializovanou společnost Leth Agencies, která se zabývá lodním tranzitem v kanále. Podle správy kanálu se provoz na jedné z nejvytíženějších vodních cest na světě obnoví po odtažení plavidla.

Loď plující pod hongkongskou vlajkou se nedařilo několik hodin vyprostit. „Loď Xin Hai Tong 23 uvázla na kilometru 159,“ uvedla na twitteru Leth Agencies. „Zůstala za ní čtyři plavidla z brzkého ranního konvoje a navíc skupina lodí, která měla podle plánu vplout do Suezského průplavu zhruba v 06:00 (05:00 SELČ),“ uvedl správce kanálu a dodal, že na vyproštění plavidla pracují remorkéry.

Loď dlouhá téměř 190 metrů vyplula z přístavu v Saúdské Arábii a je určena k přepravě volně loženého zboží, píše Reuters.

Kvůli silnému větru v roce 2021 uvázla v Suezském průplavu obrovská kontejnerová loď Ever Given, která na šest dní zastavila provoz v obou směrech a narušila celosvětový obchod.

Reklama

Doporučované