Hlavní obsah

Už nemusíme na záchod s baterkou. První dojmy po evakuaci z Azovstalu

Záběry z evakuace civilistů ze závodu Azovstal.Video: AP

 

Reklama

Nedostatek kyslíku, strach ze zavalení. To jsou pocity, které v obléhaném závodu Azovstal v Mariupolu zažívala Natalija Usmanová. Byla součástí první skupiny, která se z areálu dostala díky humanitárnímu koridoru.

Článek

Strach, tma a odpadkový koš místo záchodu. Pod průmyslovým závodem Azovstal, který se postupně stal poslední zbývající baštou ukrajinských sil ve městě Mariupol, se dlouhé týdny ukrývají ukrajinští vojáci a podle úřadů také nejméně tisícovka civilistů, jejichž řady tvoří převážně ženy, děti a starší občané.

Přibližně stovce z nich se v neděli poštěstilo závod opustit a prostřednictvím konvoje zorganizovaného Organizací spojených národů a Mezinárodním výborem Červeného kříže se vydali na cestu do Záporoží. Tam by se s nimi v pondělí měl setkat také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Nemůžu tomu uvěřit. Dva měsíce temnoty. Když jsme byli v autobuse, řekla jsem svému manželovi: Vasjo, už nebudeme muset chodit na záchod s baterkou?“ sdělila reportérům Natalija Usmanová ve vesnici Benzimenne na východě Ukrajiny. Spolu s manželem byla součástí první skupiny evakuovaných. „Neviděli jsme žádné sluneční světlo. Báli jsme se.“

Do Azovstalu šli podle Usmanové lidé dobrovolně, ona sama v závodě pracovala a v jeho prostorách viděla možnost záchrany. Novinářům vyprávěla mimo jiné o strachu, který v krytu zažívala, zatímco jim nad hlavami probíhala válka. „Když začaly padat granáty, myslela jsem, že se mi zastaví srdce a nepřežiju.“

„Bála jsem se, že to bunkr nevydrží,“ popsala žena dále dobu, kdy se s ostatními skrývala pod zemí. Otřásající se úkryt ale nebyl to jediné, co lidem působilo vrásky, v některých jeho částech nebylo dost kyslíku. „Nedokážete si představit, čím jsme si prošli – ten teror.“

Jakmile v neděli skončila evakuace části lidí, kteří se v závodě skrývali, ruské jednotky ostřelování Azovstalu obnovily. Tentýž den večer o tom informoval ukrajinskou televizi Denys Šleha, jeden z ukrajinských velitelů, kteří se nachází přímo v Mariupolu. Občanů by ve městě mělo i nadále zůstávat přibližně 100 tisíc.

Mariupol byl pro Vladimira Putina klíčovým cílem kvůli své strategické poloze poblíž poloostrova Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Dobýt město a uvolnit si tak síly k postupu na sever od města hlouběji na Donbas se ruská armáda pokouší již několik týdnů. Dosud ovšem plně neuspěla a zbytky mariupolských obránců stále vážou část ruských jednotek v oblasti.

V Mariupolu se momentálně podle dostupných informací snaží zajistit evakuaci dalších civilistů. Informace přicházející ze zdevastovaného města jsou však nepřehledné.

Reklama

Doporučované