Hlavní obsah

V australské Victorii se smí hajlovat. Po protestu proti translidem se to změní

Foto: Profimedia.cz

Britská protitransgenderová aktivistka Posie Parkerová, známá také jako Kellie-Jay Keen. Na pochodu na její podporu se hajlovalo.

Reklama

Při sobotním střetu stovek lidí s odpůrci trans komunity v Melbourne bylo vidět, jak někteří demonstranti hajlují. Australští politici nyní řeší zákaz nacistického pozdravu, aby se podobné nenávistné epizody už nemohly opakovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nacisté „nejsou v zemi vítaní“, jak napsal na twitteru premiér australského státu Victoria Dan Andrew poté, co se v sobotu v ulicích Melbourne střetly dva tábory demonstrantů kvůli právům trans lidí. Během shromáždění odpůrci LBGTQ+ práv a queer lidí otevřeně hajlovali a používali další nenávistnou symboliku, píše server ABC News.

„Nebudu sdílet žádné fotografie, protože si prostě nezaslouží pozornost. Včera se sešli antitrans aktivisté, jen proto, aby šířili nenávist. Na schodech našeho parlamentu někteří z nich dokonce hajlovali,“ píše Andrew.

K násilnému střetu došlo poté, co protestující skupina mužů v černém začala hajlovat na schodech u parlamentu. Podle nejmenovaného poslance je potřeba přísnějších zákonů potlačujících podobné projevy rasismu a nenávisti.

Muži se původně shromáždili na podporu britské protitransgenderové aktivistky Posie Parkerové, známé také jako Kellie-Jay Keen, která na demonstraci vystoupila v rámci svého turné. Sama sebe označuje za aktivistku za práva žen, ale je známá především svými protitransgenderovými názory.

Parkerová se posledních měsících dostala na titulní stránky novin například kvůli tomu, že řečník na jedné z jejích akcí citoval Adolfa Hitlera. Protitrans aktivistka také kritizovala člena britské Dolní sněmovny, který v projevu k Mezinárodnímu dni žen zmínil zavražděnou britskou transdívku Briannu Gheyovou. Parkerová má v úterý odcestovat do Hobartu a ve čtvrtek vystoupí v Canberry, poté zamíří na Nový Zéland, píše server SkyNews.

O Vraždě Brianny Gheyové, která otřásal Británií:

Proti nacistickému pochodu a vystoupení Posie Parkerové byla před budovu parlamentu svolána demonstrace na podporu trans lidí. Na jejich stranu se postavil i Andrews, který uvedl, že o trans právech se nevyjednává.

Policie uvedla, že byly zadrženy tři osoby. Dvaadvacetiletý muž byl zatčen za to, že údajně škrtil zasahující policistku, a třiadvacetiletá žena byla zatčena za to, že údajně udeřila policistu do krku. Ani jeden z policistů nebyl zraněn.

Třetí osoba byla zatčena za nezákonné napadení. Policie uvedla, že přezkoumá záznamy z průmyslových kamer, kamer na tělech policistů a záběry ze sociálních sítí, aby zjistila, zda nedošlo k dalším trestným činům, píše list the Guardian.

Policie chrání projevy nacismu

Mnozí z davu, který přišel podpořit práva transgender lidí, vyjádřili na sociálních sítích zklamání a hněv nad rolí policie. Podle některých totiž policie chránila jasné projevy nacismu a nenávisti. Na jednom video kolujícím na twitteru je vidět, jak policie chrání skupinu maskovaných můžu v černém, kteří pochodují s australskou vlajkou a během toho hajlují.

Tajemník policejní asociace Wayne Gatt uvedl, že policisté byli „znechuceni“ jednáním těchto mužů, ale museli je chránit před odpůrci. Řekl, že je prací policie chránit všechny lidi, i ty, se kterými policisté nesouhlasí.

„To, co podle nás tyto skupiny představují, není nic jiného než čistý rasismus,“ uvedl pro rozhlasovou stanici 3AW.

Další problém je, že hajlovaní není v Austrálie nelegální. Stát Victoria se stal první australskou jurisdikcí, která zakázala nacistický hákový kříž. Za jeho vystavování hrozí vysoké pokuty či odnětí svobody. Tento zákaz se ale nevstahuje na nacistický pozdrav zdvižené pravice.

„Nedává smysl, že je nyní ve Victorii nezákonné vystavovat nacistický symbol (…), ale je dovoleno dělat to, co se stalo včera, tedy chodit a salutovat neonacistické ideologii,“ řekl federální poslanec za labouristy Josh Burns.

„Myslím, že se musíme napříč vládou podívat na to, jaké zákony jsou v celé zemi potřeba, jak můžeme spolupracovat, abychom zajistili, že se podobné bigotní a opravdu ošklivé scény, které jsme viděli, už nebudou opakovat,“ pokračoval.

Vicepremiérka Jacinta Allanová označila chování demonstrantů za „ostudné“ a uvedla, že ve Victorii nemá místo. Přislíbila, že generální prokurátor a ministr pro multikulturní záležitosti Colin Brooks se budou zabývat tím, jaká opatření jsou potřeba k řešení podobného druhu chování. Brooks ale uvedl, že vláda se zákazem hajlování nebude spěchat. Nejdříve musí zvážit, jestli je zákaz účinné opatření.

Gatt si také není zcela jistý, zda by zákaz nacistického pozdravu byl účinný. Tvrdí, že lidé, kteří „jsou pekelně odhodlaní a mají v úmyslu vyvolávat pohoršení a urážky, si prostě najdou něco jiného“.

Podporu pro přidané řešení problému by vláda ale našla i z opozičních křesel. Mluvčí opozice David Southwick uvedl, že jeho Liberální strana Austrálie bude spolupracovat s vládou, aby zajistila policii pravomoci a prostředky, které by zabránily opakování této epizody.

Poslankyně jeho strany Moiry Deemingová ale na akcích namířených proti transgender lidem dokonce vystoupila. Deemingová například minulý měsíc v parlamentu vystoupila proti praktikám potvrzování úředního pohlaví. Southwick k tomu uvedl, že „její názory nejsou jeho názory“. Podle slov předsedy strany o tom spolu „budou diskutovat“.

Reklama

Doporučované