Hlavní obsah

V Číně narychlo padají hlavy, prezident spěchá s čistkami kumpánů

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ministr spravedlnosti a bojovník proti korupci Fu Čeng-chua si za braní úplatků vysloužil doživotní trest.

Reklama

Jen za poslední týden si trest smrti či doživotí v Číně vyslechl bývalý ministr i policejní šéfové. Si Ťin-pching na jednu stranu bojuje s korupcí, zároveň se ale šikovně zbavuje neloajálních kumpánů před stranickým sjezdem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Trest smrti, který bude po dvou letech změněn na doživotí, si ve čtvrtek u soudu v Čchang-čchunu vyslechl bývalý čínský ministr spravedlnosti Fu Čeng-chua. Dříve významný politik stál v čele několika kampaní zaměřených na boj proti korupci. Do vězení ho nakonec přivedlo braní úplatků.

K přijímaní neskromných darů a peněz v hodnotě 117 milionů jüanů (více než 415 milionů korun) za účelem osobního prospěchu se Fu přiznal už v červenci. Na pozici ministra spravedlnosti, kterou zastával v letech 2018 až 2020, se vypracoval prakticky z ničeho – začínal jako policista.

Sám pak vedl několik významných vyšetřování zkorumpovaných politiků. V říjnu loňského roku však vnitrostranický dozorčí orgán oznámil, že Fua vyšetřuje pro „závažné porušení disciplíny a národních zákonů“. Odvolali jej z veřejných funkcí a letos v březnu vyloučili z komunistické strany.

Fu nefušoval jen do úplatků. Ovlivňoval také soudní případy, zejména pak ty, kdy na lavici obžalovaných usedl někdo z jeho příbuzných.

Fu Čeng-chua není jediný smolař týdne. Jen několik hodin po jeho odsouzení si trest v podobě doživotí vyslechl také bývalý náměstek čínského ministra bezpečnosti Sun Li-ťün. Dle obvinění má jít nejen o zkorumpovaného politika, ale také lídra „politické kliky“, která je neloajální vůči prezidentu Si Ťin-pchingovi.

Mohlo by vás zajímat

Agresoři ve válce hledají spojence těžko, obzvlášť když se jim nedaří. Putin spoléhá na Si Ťin-pchinga, se kterým se poprvé od invaze setkává osobně. Tentokrát jde však o existenčně důležitou schůzku i pro čínského prezidenta, který potřebuje upevnit pozici před velkým komunistickým sjezdem.

Stejně jako jeho kolega dostal třiapadesátiletý Sun podmíněný trest smrti, který může být po dvou letech změněn na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. Sun se v červnu přiznal k přijímání úplatků v celkové výši 646 milionů jüanů (zhruba 2,3 miliardy korun) výměnou za obchodní protislužby, státní zaměstnání a povýšení.

Přiznal se také, že napomáhal zločincům vyhýbat se spravedlnosti, k manipulaci s trhem cenných papírů a k nezákonnému držení střelných zbraní, uvedla státní televize CCTV. Veškerý jeho osobní majetek a nezákonné zisky budou rovněž zabaveny, dodala stanice.

V prohlášení soudu se uvádí, že Sun začal brát úplatky již v roce 2001, kdy byl úředníkem odpovědným za zahraniční styky se šanghajským zdravotním úřadem. V korupci pokračoval po celou dobu své kariéry, mimo jiné jako vysoký úředník šanghajského úřadu pro zahraniční záležitosti a na různých pozicích na ministerstvu veřejné bezpečnosti.

Suna ze strany vyloučili už v září minulého roku, protože „nikdy neměl skutečnou víru ani ideály“ a protože chová „nesmírně nadsazené politické ambice“ a představuje pro stranu „extrémní nebezpečí“.

O několik dní dříve bylo odsouzeno pět bývalých provinčních policejních šéfů. Všichni údajně patřili do politického kruhu vedeného Sun Li-ťünem.

Boj proti zlu

Si Ťin-pching je tak pravděpodobně na konci velké pětileté čistky. Už dříve slavnostně sliboval, že se zbaví všech zkorumpovaných kádrů napříč stranou. Zjevně však eliminuje primárně neloajální jedince a vysílá tak jasný varovný signál všem členům strany.

„Si na svůj tým naléhá, aby byl vůči neloajalitě a korupci nekompromisní, důsledky prý mohou být velmi hrozivé,“ uvedl pro SCMP pod podmínkou anonymity profesor z pekingské univerzity. „Tyto případy budou jistě výrazně figurovat v disciplinárních zprávách nadcházejícího stranického sjezdu jako hlavní protikorupční trofeje.“

Už v červnovém projevu Si Ťin-pching oznámil, že v protikorupční kampani v zemi došlo k „drtivému vítězství“. Varoval však, aby komunistická strana v probíhajícím boji nepolevovala v ostražitosti.

Čínská státní média se ohánějí myšlenkou, že všichni odsouzení bývalí úředníci byli součástí gangu, který obchodoval se sexem, mocí a penězi.

V lednu CCTV odvysílala protikorupční dokument nazvaný Nulová tolerance, který vznikl v koprodukci s Ústřední komisí pro disciplinární inspekci (CCDI), nejvyšším stranickým protikorupčním úřadem. Film odhaluje natolik pikantní detaily ze života odsouzených, že by se za ně nemusela stydět kdejaká telenovela.

Prezidentem navždy?

V Číně takto „padají hlavy“ nedlouho před klíčovou událostí. 20. celostátní sjezd komunistické strany bude pravděpodobně nejdůležitějším za posledních 40 let. Očekává se, že Si Ťin-pching zůstane u moci i po uplynutí svého původního desetiletého funkčního období, a tak si jako každý politik pravděpodobně touží upevnit svou moc a popularitu.

Foto: Profimedia.cz

Na 20. sjezd jsou připravena už i rýžová pole v  Če-ťiangu.

Si však zemi řídí v nelehké době. Čínu už více než dva roky oslabuje nekonečná politika nulové tolerance ke covidu-19. Země zažívá největší hospodářský propad za poslední desetiletí. Není tak divu, že si v prezidentově okolí někteří kladou otázku, proč by měl ve své funkci setrvávat i nadále.

Si bude od smrti Mao Ce-tunga prvním, který bude v čele strany více než dvě funkční období. Poruší tak obvyklá pravidla pro odchod do důchodu. Již dvacet let je zvykem, že členové stálého výboru politbyra odcházejí do důchodu na pětiletém stranickém sjezdu po dosažení věku 68 let.

Tomuto nepsanému pravidlu se 69letý Si vyhne. Na letošním sjezdu však dojde k obměně zbytku čínského vedení a není jasné, zda se stejných zvláštních úlev dočkají i ostatní členové nejvyššího vedení strany. Kvůli svému věku by teoreticky mělo odstoupit 11 lidí z 25členného politbyra.

Na sjezdu bude Si vybírat nový tým, který mu pomůže v realizaci budoucích strategií pro následujících pět let. Tyto nové tváře se stanou klíčovými hráči, kteří pomohou Siovi vést Čínu ve velmi složitém období a také naplnit slib přivést zemi do první řady světových mocností. A nakonec bude také zajímavé sledovat, zda se při této obměně neobjeví potenciální Siův nástupce.

Reklama

Doporučované