Hlavní obsah

V Číně se propadla dálnice, počet obětí stoupl na 48

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Čínská státní televize CCTV označila kolaps dálnice za přírodní katastrofu (ilustrační fotografie).

Na jihu Číny se po středečních silných deštích zřítila část dálnice. Důvodem byla pravděpodobně uvolněná půda pod úsekem mezi městem Mej-čou a okresem Ta-pu. Tragédie si vyžádala 48 lidských životů, dalších 30 osob je zraněných.

Článek

Po extrémně vydatných deštích došlo v hornaté oblasti na jihu Číny ke zřícení dálnice. Nejméně 48 lidí zahynulo a 30 osob je zraněných. S odkazem na čínské úřady o tom dnes informovala agentura AP. Původně se hovořilo o 24 obětech.

K neštěstí, při němž se zhroutil 17,9 metru dlouhý dálniční úsek, došlo v provincii Kuang-tung ve středu kolem 02:00 místního času, tedy v úterních 20:00 středoevropského letního času. V propadlé části vozovky zůstalo uvězněno 23 vozidel. Ze 30 zraněných není nikdo v ohrožení života, uvedla čínská vláda.

Pátrací a záchranné práce, do nichž bylo nasazeno kolem 500 lidí, i během dneška komplikoval liják a riziko uvolnění další půdy. Záchranné týmy místo prohledávají, na místě jsou psovodi. Na záběrech čínské televize CCTV bylo vidět jeřáb, jak nakládá ohořelé a zdemolované kusy vozidel na nákladní auto.

Úsek dálnice mezi městem Mej-čou a okresem Ta-pu se podle všeho propadl, když se uvolnila půda pod ním. Svědci místním médiím řekli, že slyšeli hlasitý zvuk, a když se ohlédli, spatřili za sebou obrovskou jámu. Na videích a snímcích z místa nehody byl vidět oheň a kouř a také hromada zčernalých kusů vozidel.

Čínská státní televize CCTV podle agentury AFP uvedla, že kolaps byl „přírodní katastrofou“, ke které došlo „vlivem vytrvalého silného deště“. Provincii Kuang-tung, která leží na jihovýchodním pobřeží Číny, v posledních dvou týdnech postihly rekordní lijáky a záplavy. Tamní 18milionovou metropoli Kanton minulý týden zasáhlo tornádo, které si vyžádalo pět mrtvých a na tři desítky zraněných.

Doporučované