Hlavní obsah

V Dnipru se bouřili policisté. Rozkaz je nutil opustit jejich jednotku

Foto: twitter/DefenceU, twitter/GeneralStaffUA

Válka Ruska proti Ukrajině pokračuje již 715 dní. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ukrajinská policie rozpouští jednotku speciálních sil v Dněpropetrovské oblasti, když členové odmítli převelení do bojové brigády. Všichni členové jednotky budou převeleni do útočné brigády.

Článek

Vedení ukrajinské policie rozhodlo o rozpuštění jednotky speciálních sil v Dněpropetrovské oblasti na jihovýchodě země, poté co členové této jednotky vyjádřili nesouhlas s jejich začleněním do bojové brigády, píše server Ukrajinská pravda. Všichni členové jednotky budou převeleni do útočné brigády, uvedl zástupce šéfa policie Oleksandr Facevyč. Ti, kteří odmítnou převelení, budou propuštěni z policie a budou povinni se dostavit k vojenské správě.

„Bylo provedeno vyhodnocení situace v Dnipru. Bylo přijato rozhodnutí o rozpuštění policejního pluku zvláštního určení GUNP v Dněpropetrovské oblasti. To znamená, že takový pluk nebude existovat,“ uvedl Facevyč. „Můžeme přijmout další personální rozhodnutí o vytvoření samostatných rot pro konkrétní úkoly. Všichni zaměstnanci pluku bez výjimky budou převedeni k plnění úkolů do brigády s názvem Ljut.“

Minulou sobotu se na sociálních sítích objevilo video ze shromáždění policistů v Dnipru, kteří odmítli vstoupit do této brigády. Autor videa, bývalý poslanec Ihor Mosijčuk, tvrdil, že policisté, kteří se postavili proti nadřízeným, byli ochotni bojovat na frontě, jak už prokázali loni v létě, ale pouze v rámci své jednotky. Podle ruských médií se policisté z Dnipra postavili proti rozkazu vstoupit „dobrovolně“ do útočné brigády, která bojuje na frontě, a teď budou převeleni do téže brigády na základě příkazu.

Ne všechny jednotky mají na frontě plný počet příslušníků. Kromě toho armáda, která chrání Ukrajinu téměř dva roky, potřebuje odpočinek. Mobilizační zákon, který by měl předepsat i proces rotace, však prošel teprve prvním čtením, připomíná server Breaking Latest News. Ministr obrany Rustem Umyerov přitom věří, že byl učiněn první krok ke zlepšení celého procesu odvodů a vojenské služby, na který se na frontě dlouho čekalo.

Útočné brigády byly vytvořeny před loňskou ukrajinskou ofenzivou jako jednotky složené z dobrovolníků. Ofenziva však nepřinesla zásadní změnu situace na frontě, kde mezitím opět zaútočily ruské jednotky.

Reklama

Doporučované