Hlavní obsah

V Německu budou muset nakažení s opičími neštovicemi do karantény

Foto: Dotted Yeti, Shutterstock.com

Virus opičích neštovic v detailní vizualizaci.

Reklama

V Německu budou muset lidé s prokázanou nákazou opičími neštovicemi i osoby, které s nimi byly v blízkém kontaktu, na nejméně tři týdny do karantény. Oznámil to dnes ministr zdravotnictví Karl Lauterbach.

Článek

Německo se po Belgii stává druhou zemí, která pro nakažené opičími neštovicemi vyhlásila karanténu. Nakažení i lidé, co s nimi byli v blízkém kontaktu, se budou muset izolovat nejméně tři týdny. Mezi lidi by infikovaní rovněž neměli dříve, než jim opadají strupy, informoval o tom německý časopis Focus.

Podle ministra zdravotnictví se už nemocní s tímto typem virových neštovic objevili v několika spolkových zemích, a německá vláda proto objednala 40 000 dávek vakcíny Imvanex proti této nemoci, aby byla připravená na případné vypuknutí epidemie.

Šéf Institutu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler uvedl, že se zatím v Německu objevilo pět případů nákazy opičími neštovicemi, všichni nemocní jsou muži. Nemocné ohlásily spolkové země Bavorsko, Sasko-Anhaltsko, Bádensko-Württembersko a Berlín.

„V rané fázi epidemie je třeba reagovat rychle a rázně,“ řekl Lauterbach. „Z toho, co o opičích neštovicích víme, ale nejde o začátek žádné nové pandemie,“ dodal. Pro obyvatele podle něj představuje virus jen malé riziko. Wieler zdůraznil, že nemoc není snadno přenosná.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý oznámila, že eviduje 131 potvrzených případů opičích neštovic a 106 podezření na tuto nemoc v 19 zemích, kde se toto onemocnění běžně nevyskytuje. První případ nemoci se objevil i v Česku.

Opičí neštovice jsou vzácné virové onemocnění podobné lidským neštovicím, obvykle ale mají mírnější projevy. Poprvé byly zaznamenány v Demokratické republice Kongo v 70. letech minulého století a nyní se vyskytují zejména v částech střední a západní Afriky. Mezi příznaky patří horečka a charakteristická hrbolatá vyrážka.

Reklama

Související témata:

Doporučované