Hlavní obsah

V Nepálu havarovalo další letadlo. Nejméně 69 ze 72 pasažérů je po smrti

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti Yeti Airlines. Snímek je ilustrační.

Reklama

aktualizováno •

Na dráze mezinárodního letiště Pokhara v Nepálu se zřítilo 72místné osobní letadlo, informují místní média. Za posledních 30 let došlo v Nepálu k téměř 30 leteckým nehodám se smrtelnými následky.

Článek

Server The Kathmandu Post informuje o havárii letadla se 72 lidmi na palubě. Stroj se 68 pasažéry a čtyřmi členy posádky společnosti Yeti Airlines v neděli ráno směřoval z Káthmándú do města Pokhara.

Letadlo se zřítilo na přistávací dráhu letiště v Pokhaře. Na sociálních sítích kolují záběry, na kterých jsou patrné plameny stoupající z trosek.

Nepálský premiér Pušpa Kamál Dahal svolal mimořádné zasedání vlády. Na záchranných pracích se podílí na 300 policistů a také příslušníci armády, řekl agentuře DPA mluvčí policie. Havárie si vyžádala nejméně 69 obětí, píše agentura Reuters s odvoláním na armádního mluvčího. Záchranáři v neděli večer pátrání po obětech ukončili, pokračovat budou v pondělí.

Příčina neštěstí zatím není známá. Jedno z videí zveřejněných na Twitteru naznačuje, že se nehoda stala při přistávacím manévru. Pokhara je vyhledávanou turistickou destinací a nachází se asi 200 kilometrů severozápadně od Káthmándú.

Podle mluvčího letecké společnosti bylo na palubě deset cizinců. Zástupce letiště však uvedl vyšší počet, konkrétně pět Indů, čtyři Rusy, dva Jihokorejce a po jednom člověku z Irska, Austrálie, Francie a Argentiny.

Havárie letadel jsou v Nepálu velmi časté. Havarují nejen vnitrostátní lety, ale i zahraniční, při nichž mnohdy umírají stovky lidí. Nepál v posledních letech zaznamenal několik vážných leteckých neštěstí.

Za posledních 30 let došlo v Nepálu k téměř 30 leteckým nehodám se smrtelnými následky, z nichž poslední - před nedělní havárií letadla v Pokhaře - byla havárie letadla společnosti Tara Air v květnu 2022, při níž zahynulo 22 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované