Hlavní obsah

V Texasu je po střelbě pět mrtvých. Útočníka rozčílila prosba o ticho

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Útočník v texaském městě Cleveland zastřelil v jednom domě pět lidí a nyní je na útěku. Informovala o tom americká stanice ABC.

Článek

Mexičan podezřelý ze střelby v Texasu, kterého policie již identifikovala, je údajně na útěku a stále ozbrojený. Místní obyvatelé dostali varování, aby nevycházeli ven, uvedla stanice ABC.

Policie okresu San Jacinto obdržela stížnost o obtěžování v Clevelandu v Texasu - v malém městě vzdáleném asi 90 kilometrů severně od Houstonu. Po chvíli již lidé na tísňovou linku volali ohledně incidentu s aktivním střelcem.

Na místě činu policisté objevili pět zemřelých a další kriticky poraněné lidi. Tři oběti útoku podle CBS putovaly do nemocnice, bližší informace o jejich zdravotním stavu ale zatím nejsou k dispozici.

Útočník, který podle vyjádření policie pochází z Mexika, pravděpodobně střílel poloautomatickou puškou AR-15 a byl při útoku pod vlivem alkoholu.

Šéf místního okrsku policie Greg Capers hovořil s houstonskou stanicí ABC News KTRK a uvedl, že všechny oběti byly zastřeleny „téměř ve stylu popravy“. Capers uvedl, že střelce policie identifikovala, ale zatím se ho nepodařilo najít.

„Každou minutou se k němu přibližujeme, víme, kdo to je. Je z Mexika. Samotné oběti byly z Hondurasu,“ řekl Capers a dodal, že policie při prohlídce domu objevila další dvě zbraně.

Střelby v USA

USA během týdne zažily nejméně čtyři střelby s vážnými následky odstartované omylem. Nebylo to poprvé. I kdyby se zítra prodej zbraní zakázal, americká společnost zůstane velmi militarizovaná, říká pro SZ amerikanista Jakub Lepš.

Střelec byl známý tím, že na zahradě před domem střílel ze své pušky. Zabíjet se údajně vydal poté, co ho sousedé požádali, aby se ztišil, protože se jejich dítě snažilo spát, uvedl Capers. „Budu si dělat, co chci, na svém dvorku,“ měl podle Caperse prohlásit útočník. Capers také potvrdil, že vyslýchají střelcovu manželku.

Stanice ABC uvedla, že v domě, kde se střílelo, bylo v té době deset lidí. Zatím není jasné, v jakém vztahu byly oběti ke střelci. Nejmladší oběti střelby bylo osm let a dvě ženy zemřely v ložnici, kde svými těly chránily dvě děti - ty přežily, uvedly úřady pro ABC News.

Policie také potvrdila, že všechny oběti pocházejí z Hondurasu a že čtyři byly prohlášeny za mrtvé na místě činu a jeden další až po převozu do nemocnice.

Střelba se odehrála v pátek před půlnocí místního času (dnes ráno SELČ). Policie nyní pátrá po Mexičanovi, který je podle ní ozbrojený útočnou puškou AR-15 a je pod vlivem alkoholu.

Migrační krize

Počet nelegálních přechodů hranice mezi USA a Mexikem klesl na dvouleté minimum. Přísná Bidenova politika tak zřejmě slaví úspěch, nával migrantů ale zdaleka neřeší. Situaci pro Seznam Zprávy popsala pracovnice Lékařů bez hranic.

Policie vyhlásila pátrání po přibližně 180 cm vysokém muži hispánského původu, který byl naposledy viděn v modrých džínách s černou košilí a pracovních botách a podle popisu má krátké černé vlasy.

Obyvatelé Clevelandu v Texasu obdrželi výzvu, aby „zůstali uvnitř a nepřibližovali se k místu činu“, dokud nebude vyšetřování ukončeno.

Nedaleko žijící Veronica Pinedaová, která rovněž hovořila s KTRK, uvedla, že si zvykla na to, že sousedé v okolí střílejí ze střelných zbraní. „Pořád se tu střílí, pořád se tu střílí.Pořád tu někdo volá policii a nic se s tím nedělá“ řekla Pinedaová.

V půlce dubna zahynuli v Alabamě při střelbě na oslavě narozenin čtyři lidé, z vraždy jsou obvinění dva mladíci ve věku 16 a 17 let, připomněla agentura ČTK. Spojené státy od začátku letošního roku zaznamenaly přes 160 masových střeleb, za něž se považují incidenty se čtyřmi a více oběťmi.

Reklama

Související témata:

Doporučované