Hlavní obsah

Válka má skončit osvobozením Krymu, řekl Zelenskyj

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Hlavním ukrajinským cílem je osvobození Krymu, řekl Zelenskyj. Na anektovaném Krymu v úterý zaznamenali explozi na ruské letecké základně. Ukrajina se k odpovědnosti za úterní výbuchy nehlásí.

Článek

„Ruská válka proti Ukrajině a proti celé svobodné Evropě začala na Krymu a má skončit na Krymu, jeho osvobozením,“ připomněl ve večerním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Dnes nemůžu říct, kdy se tak stane, ale postupně přidáváme důležité součásti k programu, jehož cílem je osvobození Krymu,“ řekl Zelenskyj. Rusko poloostrov anektovalo před osmi lety. Zelenskyj dodal, že Rusko z jednoho z nejkrásnějších míst v Evropě udělalo jedno z nejnebezpečnějších míst, kde ruská vojenská základna představuje riziko pro Černomoří i Středomoří.

Krymem v úterý otřásla exploze

Exploze a požár byly v úterý ohlášeny z ruské letecké základny na západě anektovaného Krymu. Ruské ministerstvo obrany mezitím vše vysvětlilo explozí několika kusů letecké munice v úložišti na letišti Saky (rusky Saki) u Novofedorivky (rusky Novofjodorovky).

K událostem na vojenském letišti na Krymu se ukrajinská vojenská rozvědka podle listu Ukrajinska pravda odmítla vyjádřit. „Exploze postihly leteckou základnu okupantů, odkud vzlétala letadla bombardující Záporožskou, Mykolajivskou a Chersonskou oblast,“ zdůraznila ukrajinská tisková agentura Unian.

„Ukrajina dostala rakety o doletu 200-300 kilometrů a použila je,“ napsal bývalý poradce ukrajinského ministra vnitra Viktor Andrusiv. Ruské ministerstvo obrany ale tvrdí, že munice na letišti prostě vybuchla, bez přispění dalšího faktoru, dodal Unian.

„Mnozí předpokládají, že série silných výbuchů a požár na ruské letecké základně na Krymu, vzdálené nejméně 200 kilometrů od nejbližších ukrajinských pozic, je výsledkem útoku, který podnikli Ukrajinci. Ale důkazy o tom chybějí a ani dosud nebyly informace, že by spojenci předali Ukrajině rakety s takovým doletem. A ruské ministerstvo obrany tvrdí, že exploze jsou výsledkem nehody,“ napsala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Ukrajina se k odpovědnosti nehlásí

„Samozřejmě ne,“ odpověděl poradce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak na otázku, zda je Kyjev za exploze odpovědný. Nevyloučil, že za nimi mohou stát partyzánské skupiny, které podle něho nabírají na síle v regionech Ukrajiny okupovaných Ruskem. Zmínil při tom Záporožskou a Chersonskou oblast.

„Na letišti Saky u Novofedorivky na Krymu v úložišti obklopeném pozemními valy explodovalo několik kusů letecké munice,“ citoval TASS z vyjádření ruského ministerstva obrany. Následný požár se podařilo uhasit.

Na letišti jsou podle TASS vojenská letadla a vrtulníky, včetně strojů vojenského námořnictva, a nachází se zde také výcvikové středisko pilotů námořnictva.

„Na Krymu napadli vojenské letiště a muniční sklady u letovisek Saky a Novofedorivka,“ napsal na svém webu ruský list Kommersant s odvoláním na nejmenovaný zdroj z místních úřadů.

Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym v roce 2014 po referendu, které nebylo mezinárodně uznané. Poloostrov, který zůstává pod ruskou kontrolou, byl ušetřen intenzivního bombardování a dělostřeleckého ostřelování, jaké se odehrávaly v jiných oblastech východní a jižní Ukrajiny od 24. února, kdy prezident Vladimir Putin nařídil ruským ozbrojeným silám vpadnout na Ukrajinu.

Reklama

Doporučované