Hlavní obsah

„Válka se vrací do Ruska,“ oznámil Zelenskyj po tom, co Moskvu zasáhly drony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: President.gov.ua/CC BY-NC-ND 4.0, Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Kreml obvinil Kyjev z nedělních dronových útoků na ruskou metropoli. Ten se k odpovědnosti za čin nepřihlásil. Ukrajinský prezident však útoky na území nepřítele označil za „nevyhnutelnou“ a „spravedlivou“ součást války.

Článek

Válka se vrací na území Ruska, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poté, co se Moskva v neděli stala terčem útoků bezpilotních letounů. Údery na území nepřítele označil za „nevyhnutelnou“ a „přirozenou“ součást války mezi dvěma zeměmi.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že nad Moskvou byly v neděli ráno sestřeleny tři ukrajinské bezpilotní letouny. Podle moskevského starosty Sergeje Sobjanina byly během útoku „lehce poškozeny fasády dvou výškových administrativních budov“. Na místě nebyli nalezeni žádní mrtví, zranění utrpěl jeden příslušník ostrahy.

Na moskevském letišti Vnukovo byl v neděli krátce zastaven provoz a vzdušný prostor nad Moskvou a odlehlými regiony byl dočasně uzavřen.

Nedělní útok, který Kreml označil za „pokus o teroristický čin ze strany kyjevského režimu“ je poslední z řady útoků dronů, kterým ruská metropole v posledních měsících čelí. Podle deníku The Guardian se jedná již o čtvrtý útok, který region hlavního města zažil v tomto měsíci, a třetí v  tomto týdnu.

„Válka se postupně vrací na území Ruska, do jeho symbolických center a vojenských základen a je to nevyhnutelný, přirozený a naprosto spravedlivý proces,“ oznámil Zelenskyj po setkání se zástupci obecních a regionálních samospráv v Ivano-Frankivsku.

Putin o ukrajinské ofenzivě:

„Ukrajinská armáda provádí rozsáhlou strategickou útočnou operaci. Nemůžeme zastavit palbu, když na nás útočí,“ prohlásil ruský prezident Vladimir Putin před africkými partnery s tím, že ukrajinský postup brání mírovým jednáním.

Stanice BBC poznamenává, že Zelenského slova jsou odvážnější než předchozí výroky Kyjeva, který se od útoků na území Ruska opakovaně distancuje.

K přiznání odpovědnosti mají sice daleko, podle BBC ale svědčí o tom, že se ukrajinský prezident cítí dostatečně sebevědomě na to, aby vystupňoval tlak na nepřítele.

Boje pokračují

Útoky bezpilotních letounů na ruskou metropoli přicházejí několik týdnů po zahájení ukrajinské protiofenzivy zaměřené na znovudobytí území obsazených Ruskem.

Ukrajinské jednotky pokračují v útocích ve směru na města Melitopol a Berďansk, která na jihovýchodě Ukrajiny okupují Rusové. Severněji Ukrajinci čelí protiútokům ruským sil.

„Na východě Ukrajiny se odehrálo více než 20 bojových střetů. Ruští uchvatitelé neuspěli,“ informoval v pondělí ráno ukrajinský generální štáb v pravidelném hlášení o situaci na bojišti.

Dodal, že ukrajinští vojáci dál odrážejí ruské útoky u města Marjinka v Doněcké oblasti a „pevně drží obranu“ také u Kupjansku v Charkovské oblasti.

Reklama

Doporučované