Hlavní obsah

Válka v Gaze dopadla i na Ježíšovo rodiště. Betlém utlumí oslavy Vánoc

Foto: Profimedia.cz

Jeptiška nese vánoční stromek nedaleko Nové brány v jeruzalémském Starém Městě.

Reklama

Ježíšovo rodiště letos čekají skromné Vánoce, bez stromu na náměstí i bez rozsvícených vánočních světel. Tisíce turistů, kteří sem jindy na svátky přijíždějí, zůstanou tentokrát doma.

Článek

„Kdyby se Ježíš narodil dnes, ocitl by se pod troskami a izraelským ostřelováním. Betlém je smutný a zlomený,“ řekl televizi Al-Džazíra Munther Isaac, luteránský reverend z Betléma.

Americkému prezidentovi Joeu Bidenovi už v listopadu napsal dopis, v němž ho žádal, aby zastavil válku v Pásmu Gazy.

„Někteří lidé na Západě zapomínají na existenci palestinských křesťanů. Tato válka se dotýká každého Palestince, ať už je muslim, nebo křesťan. Je naší odpovědností pozvednout jako národ hlas, abychom ji zastavili,“ stojí v listu.

Boje v Gaze ale pokračují. Mrtvých Palestinců je – podle úřadů kontrolovaných Hamásem – už přes 20 tisíc a přibývají i oběti v izraelské armádě. Ta sice tvrdí, že má sever Gazy pod kontrolou, ve čtvrtek ale odtamtud vylétly rakety mířící na Tel Aviv.

Turisté nikde, ztráty ve stovkách milionů

Za těchto okolností se vedení města, kde se narodil Ježíš, rozhodlo oslavy Vánoc utlumit.

Na náměstí se neobjeví tradiční ozdobený strom a slavnostní světelná výzdoba zůstane uložená v kufrech na další rok. Nepřijedou tak ani turisté, z nichž město obvykle těží.

„Ekonomika se hroutí,“ řekl agentuře AP betlémský starosta Hana Haníja. „Ale když to porovnáme s tím, co se děje našim lidem v Gaze, není to nic.“

Od 7. října, kdy na jih Izraele udeřili teroristé z Hamásu, je vstup do Betléma mnohem komplikovanější než dříve. Návštěvníky čekají dlouhé fronty před vojenskými checkpointy, mnozí obyvatelé města pak přišli o možnost dojíždět za prací do Izraele.

Podle palestinského ministra turistiky přichází ekonomika každým dnem války o 2,5 milionu dolarů, na konci roku tak mají ztráty dosáhnout 200 milionů.

V ekonomice Betléma má přitom turistika zcela klíčový význam – příjmy z ní tvoří 70 procent tamního rozpočtu. Nyní jsou ale ulice města prázdné, většina leteckých společností své vánoční lety zrušila a 6000 lidí zaměstnaných v turistickém sektoru přišlo o práci.

Půlnoční mše za mír

„Dny trávím pitím čaje a kávy a čekáním na zákazníky, kteří nikdy nepřijdou. Dnes tu není žádný turistický ruch,“ řekl Ahmed Danna, majitel jednoho z betlémských obchodů.

Zatímco oslavy Vánoc město zrušilo, náboženské obřady se uskuteční jako obvykle: „Při půlnoční mši se budeme modlit za mír, poselství míru, které bylo založeno v Betlémě, když se narodil Ježíš Kristus,“ upřesnil starosta.

Podobná situace nastane i v dalších palestinských městech, například v Jerichu. Podle americké vlády žije ve svaté zemi na 182 tisíc křesťanů, z toho 50 tisíc na Západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě, 1300 pak v Pásmu Gazy. Z velké většiny jde o Palestince.

Zrušení vánočních oslav oznámili už v listopadu i představitelé všech hlavních církví v Jeruzalémě. I tamní Staré Město nežije svým obvyklým ruchem, obchody s křesťanskými suvenýry zůstávají uzavřené a ve městě panuje ponurá nálada.

Reklama

Doporučované