Hlavní obsah

Vatikán povolil žehnání párům stejného pohlaví

Foto: neneo, Shutterstock.com

Papež František na snímku z listopadu 2013 posílá polibek věřícím na Svatopetrském náměstí.

Reklama

Svatý stolec oznámil, že umožní katolickým duchovním žehnat nesezdaným a homosexuálním párům. Vatikán ale jedním dechem dodává: neznamená to souhlas s těmito svazky, manželství je jedinečné.

Článek

Vatikánská Kongregace pro nauku víry vydala v pondělí politické prohlášení. Praví v něm, že katoličtí duchovní mohou žehnat nesezdaným a stejnopohlavním párům.

„Tento ústupek je pro církev výraznou změnou postoje – je však spojen s určitými podmínkami,“ píše na svém webu Deutche Welle. Především: „takové požehnání by nemělo být prováděno s žádnými církevními obřady, které by vzbuzovaly dojem manželství“ a dále: „učení týkající se manželství se nemění a požehnání neznamená souhlas se svazkem“.

Katolická církev tyto svazky nadále neuznává a nepovažuje je za rovnocenné manželství. Žehnání kněžím nicméně povolí, protože ho považuje za „prosbu Bohu“. Nemělo by ale „být udělováno za použití stanovených rituálů, které ke svatbě patří“. Lidé, kteří žehnání dostanou, tak kupříkladu nesmí být oblečeni jako na svatbě.

Prohlášení podle agentury AP vysvětluje radikální změnu politiky Vatikánu tím, že lidé, kteří hledají Boží lásku a milosrdenství, by neměli být podrobováni „vyčerpávající morální analýze“.

Dokument s latinským názvem Fiducia Supplicans podepsal papež František a rozvíjí dopis, který František zaslal dvěma konzervativním kardinálům a který byl zveřejněn v říjnu. Už tehdy papež naznačil, že by katoličtí kněží mohli žehnat homosexuálním párům.

Reklama

Doporučované