Hlavní obsah

Vážky v ohrožení. Kvůli úbytku mokřadů mizí řada druhů

Bez komentáře: Kvůli mizejícím mokřadům ubývá ve světě velké množství vážek.Video: AP

 

Reklama

Mokřady patří k nejvíce ohroženým ekosystémům na Zemi. Jen mezi lety 1970–2018 zaniklo až 35 procent světových mokřadů, což je třikrát větší škoda, než kterou člověk napáchal na světových lesích.

Článek

Na alarmující situaci vážek upozornil na základě globálního zkoumaní tohoto okřídleného hmyzu Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) v nejnovějším Červeném seznamu ohrožených druhů. Šetření odhalilo, že nejméně 16 % z přibližně 6000 identifikovaných druhů vážek a motýlic je kriticky ohroženo vyhynutím, píše Reuters.

Studie Ramsarské úmluvy, která navazuje na mezinárodní dohodu o ochraně mokřadů z íránského Rámsaru z roku 1971, uvádí, že mezi lety 1970–2018 zaniklo až 35 procent světových mokřadů – což je třikrát více než v případě lesů.

Úbytek mokřadů je především důsledkem rozvoje zemědělství, ekonomickým rozvojem a větší výstavbou. „Většina lidí považuje tento specifický ekosystém za nehostinný a snaží se jej rekultivovat,“ uvádí agentura AP s odkazem na zveřejněnou zprávu.

Podle generálního ředitele IUCN Bruna Oberleho je význam mokřadů nedoceněn. „Mokřady nám poskytují základní služby. Skladují uhlík, dávají nám čistou vodu a potravu, chrání nás před povodněmi a vytvářejí vhodné prostředí pro život mnoha organismů. Tyto ekosystémy ale mizí třikrát rychleji než lesy.“

Právě vážky jsou symbolem vodních ploch a mokřadů. Vědci je považují za klíčový ukazatel čistoty močálů, bažin a řek.

„Jsou velmi citlivé na změny prostředí. Je to varovný signál, že se děje něco s mokřadními systémy po celém světě,“ řekl pro BBC Craig Hilton-Taylor, šéf Červeného seznamu ohrožených druhů.

Podle něho se význam vážek velmi podceňuje. „Jsou to krásní tvorové už jen na pohled. Zároveň hrají důležitou roli v rámci potravního řetězce mokřadu. Vážky ve stadiu larev jsou opravdu klíčovými predátory ve sladkovodních systémech. Pojídají larvy jiných druhů, zvláště pak komárů. A jak každý ví, komáři přenášejí různé nemoci, jako je malárie, žlutá zimnice a tak dále. Pomáhají tak přirozeně s kontrolou nemocí a jejich role je klíčová. Zároveň jsou také důležitým zdrojem potravy pro ostatní druhy – žáby, ryby, ptáky a tak dále. A spousta z nich je závislá na vážkách.“

Situace je obzvláště zoufalá v jižní a jihovýchodní Asii, kde je ohrožena více než čtvrtina všech druhů vážek, píše France 24 s odkazem na mezinárodní průzkum.

Je to z velké části způsobeno mýcením deštných pralesů a vysušováním mokřadů; mají uvolnit místo pro sójové či palmové plantáže, píše se ve zprávě mezinárodní organizace.

IUCN doufá, že odhalením celosvětového úbytku vážek upozorní svět na naléhavou potřebu chránit mokřady a divokou přírodu. Podle nich jsou totiž stejně důležité jako deštné pralesy.

Reklama

Doporučované