Hlavní obsah

Vdova po finančníkovi věnovala miliardu dolarů studentům medicíny v Bronxu

Foto: Profimedia.cz

Ruth Gottesmanová v minulosti působila na obdarované škole jako profesorka.

Reklama

Dar doktorky Ruth Gottesmanové umožní budoucím medikům bezplatné studium na škole v chudé newyorské čtvrti Bronx.

Článek

Studenti lékařské vysoké školy Albert Einstein College of Medicine v New Yorku nebudou muset platit za studium. Postarala se o to třiadevadesátiletá vdova po finančníkovi z Wall Street, která škole darovala astronomickou částku miliardu dolarů - s pokynem, aby byl dar použit na pokrytí školného pro všechny budoucí studenty.

Je to jeden z největších charitativních darů pro vzdělávací instituci ve Spojených státech a s velkou pravděpodobností největší dar lékařské fakultě, napsal list The New York Times

Dárkyně, doktorka Ruth Gottesmanová, v minulosti na škole působila jako profesorka a zabývala se mimo jiné poruchami učení. Jmění pocházelo od jejího zesnulého manžela Davida Gottesmana, známého jako „Sandy“, který byl chráněncem proslulého investora Warrena Buffetta. Gottesman investoval do Berkshire Hathaway, Buffettovy holdingové společnosti a vedl investiční společnost First Manhattan.

Podle New York Times je dar pozoruhodný nejen ohromující sumou, ale také tím, že peníze získají medici v Bronxu, nejchudší městské části New Yorku, která má podle statistik vysokou míru předčasných úmrtí. V minulosti poskytovali miliardáři stovky milionů dolarů známějším lékařským fakultám a nemocnicím v Manhattanu, nejbohatší městské části.

Doktorka Gottesmanová uvedla, že její dar umožní novým lékařům začít svou kariéru bez dluhů za školné, které často přesahuje 200 tisíc dolarů. Doufá také, že dar otevře možnost studia i lidem, kteří by si to jinak nemohli dovolit.

Reklama

Doporučované