Hlavní obsah

Video: Ani rok a půl nic nezměnil. Ruští vojáci fasovali stalinskou výzbroj

Bez komentáře: Ruští vojáci dostali nové zbraně. Většina byla zavedena do výzbroje ještě za Stalina.Video: twitter/NOELreports

 

Reklama

Stížnosti z řad ruské armády na špatnou výbavu nově povolaných vojáků neberou konce. Pozornost na sociálních sítích teď rozvířilo video, kde jsou vidět zbraně, které patří spíše do muzea než na bojiště.

Článek

Na záběrech zveřejněných analytiky sdruženými pod twitterovým účtem Noelreports je vidět dodávky zbraní od ruského ministerstva obrany pro mobilizovanou jednotku v okupovaném ukrajinském Luhansku. Většina výzbroje ale dosahovala největší slávy už za druhé světové války.

Mezi muzejními kousky jsou například samopaly PPS, PPSh-41, SKS Karabiny a další zbraně, píše server The Warzone. Kdy bylo video pořízeno, nelze nezávisle ověřit.

Kromě ručních zbraní se Rusko dlouhodobě potýká s nedostatkem i vojenské techniky. Do válečné zóny nasazuje tanky, které byly zavedeny do výzbroje ještě za Stalina.

V průběhu března letošního roku příznivci Ukrajiny na sociálních sítích našli novou záminku, proč se posmívat ruské armádě: Objevily se totiž záběry vlaku, který směrem k frontě – z ruského východu na západ – vezl tanky T-54 (nebo na pohled prakticky stejné T-55), jejichž sériová výroba začala před více než 70 lety.

Zprávy z bojiště

Největší ukrajinské úspěchy se v uplynulém týdnu nedostavily na hlavních směrech ofenzivy, nýbrž v okolí Bachmutu. Pokud by Ukrajinci ovládli klíčové pozice v kopci, Rusové by nejspíš museli ustoupit o několik kilometrů.

Reklama

Doporučované