Hlavní obsah

Video: Bojům u Bělgorodu zřejmě velel jeden z nejvyšších ruských generálů

Bez komentáře: Generál Alexandr Lapin údajně řídí vojenskou akci v obci Glotovo. Video: telegram/chtddd

 

Reklama

Ruský generálplukovník Alexandr Lapin se podle geolokalizovaných záběrů podílel na řízení vojáků v Bělgorodské oblasti. Předtím vedl část ruských sil na Ukrajině. Skončil po kritice čečenského vůdce Kadyrova.

Článek

Zásah proti proukrajinským bojovníkům, kteří v pondělí pronikli na území ruské Bělgorodské oblasti, zřejmě zčásti osobně v terénu řídil jeden z nejvyšších představitelů ruské armády.

Ruští vojenští bloggeři zveřejnili videa, jak velitel pozemních sil generálplukovník Alexandr Lapin dává rozkazy ruským vojákům v příhraniční oblasti. Ruskojazyčný nezávislý projekt Agents Media na základě analýzy záběrů potvrdil, že vznikly ve vesnici Glotovo.

Obec se nachází čtyři až pět kilometrů od ukrajinských hranic. Partyzánské skupiny, které se k útokům v regionu přihlásily, skutečně tvrdily, že bojovaly i v Glotovu.

Například podle amerického think-tanku Institut pro studium války (ISW) ale není zcela jisté, že jednotky Glotovo na chvíli zcela obsadily, což se jim pravděpodobně podařilo v případě vesnice Kozinka přímo u hranic.

Scény zobrazené na prvním videu s Lapinem pořízeném přes den analytici Agents Media spojili se snímky z Google Street View. Je na nich stejná průmyslová budova za charakteristickým plotem jako ve videu. Že jde skutečně o danou ves, zjistili i díky identifikaci třech budov s tmavě červenými střechami, které porovnali se satelitními záběry z Google Maps.

Mohlo by vás zajímat

Útok proukrajinských vzbouřenců na ruském území zaskočil Moskvu. Součástí skupiny, jejímiž členy jsou podle Kyjeva výhradně občané Ruské federace, je bývalý důstojník FSB, bezpečnostní služby Ruské federace, Ilja Bogdanov.

„Kupředu, hoši! Za vlast!“ burcuje Lapin na videu ruské vojáky. Ruský vojenský blogger Alexander Kots napsal na síti Telegram, že video bylo natočeno v pondělí. Tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Na druhém videu z večera je pak podle analytiků vidět administrativní budova, která se nachází na křižovatce ulice Generála Alexejenka a ulice Bratří Krasnokutských v Glotovu, asi kilometr od místa, kde bylo natočeno první video. Záběry podle bloggera Kotse mají pocházet z pondělního večera.

Ruský server RBK s odvoláním na místní policejní zdroje uvedl, že v pondělí večer byly proukrajinské síly vytlačeny z Glotova směrem k hranici. Úřady v regionu vyhlásily režim „protiteroristické operace“, ale v úterý ho zase zrušily.

Zatímco Rusko z útoku obviňuje přímo ukrajinské síly, Kyjev tvrdí, že šlo o akci oddílů ruských protirežimních dobrovolníků, na něž nemá vliv (o útoku více zde).

Alexandr Lapin je kritizovaná postava ruské armády. Má zkušenosti z vedení ruské operace v Sýrii. Do října loňského roku pak velel Centrálnímu vojenskému okruhu a vedl také část ruských jednotek na Ukrajině, která se v červnu podílela na dobytí města Lysyčansk v Luhanské oblasti.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov ho na podzim vinil ze ztráty Lymanu během charkovské protiofenzivy (více zde). Stejného názoru byl i zakladatel žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin.

Foto: Kremlin.ru, Seznam Zprávy

Vladimir Putin vyznamenává Alexandra Lapina za jeho podíl na „protiteroristické operaci“ v Sýrii, prosinec 2017.

Kadyrov v telegramovém příspěvku uvedl, že generál by měl být „poslán na frontu, aby svou hanbu smyl krví“. Vyčetl mu například, že se zdržuje až 150 kilometrů daleko od svých jednotek, a nemůže je tak efektivně řídit. Následně byl Lapin zbaven velení.

Přesto byl v lednu jmenován novým velitelem ruských pozemních sil.

Reklama

Doporučované